Vuurtafel, vuurschaal of tuinhaard: welke haard past in mijn tuin?

Een tuinhaard is helemaal in. Steek de haard ’s avonds aan en je kunt langer genieten van de tuin. Maar wat is nu precies het verschil tussen een vuurschaal, tuinhaard en vuurtafel (gashaard)? We leggen het je allemaal op deze pagina uit!

Een tuinhaard in je tuin

Een tuinhaard is eigenlijk een soort open haard voor in je tuin. Gooi een paar blokjes hout op het vuur en je kunt ’s avonds buiten blijven zitten, terwijl het al afkoelt. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen. Erg populair zijn onze zwarte Enjoyfires tuinhaarden. Deze haarden zijn gespoten met een hittebestendige coating. Bij veel zwarte tuinhaarden is het mogelijk om wat blokjes hout op te slaan onder het vuur. Dit zorgt voor een sfeervolle uitstraling. De populairste zwarte tuinhaard is momenteel de Enjoyfires tuinhaard Raw.

Naast zwarte tuinhaarden verkoopt Designtuinhaarden.nl ook tuinhaarden van cortenstaal. Cortenstaal is een sterke staalsoort die in enkele maanden tijd roestbruin kleurt. Dit roest beschermt het staal tegen verdere corrosie. Zelfs als er geen vuur brandt in de cortenstalen truinhaard, straalt deze haard dankzij zijn bruine kleur veel warmte uit. De cortenstaal tuinhaarden zien er schitterend uit en passen in de industriële, moderne tuin. Heb je een industriële woonkamer, dan kun je deze stijl dus prima doorzetten in de tuin met een ruwe cortenstaal tuinhaard.

Bekijk hier alle zwarte en cortenstalen tuinhaarden

Of liever een vuurtafel in je tuin?

Een nieuw soort product is de vuurtafel. Vuurtafels zijn tafels met een ingebouwde gashaard. Je kunt de vuurtafel bij uw loungebank of stoelen in de tuin zetten. Zet de gashaard ’s avonds aan en geniet van een heerlijke warmte. Het voordeel van een gashaard is dat je een vuurtafel gemakkelijk aanzet. Bij een tuinhaard is het iets meer werk, omdat je het hout moet stoken. Het is en blijft een kwestie van smaak. Sommige mensen zijn liefhebbers van houtkachels (oftewel tuinhaarden), terwijl anderen liever voor een gashaard in de tuin (bijv. vuurtafel) kiezen.

De vuurtafels kunnen alleen buiten gebruikt worden, omdat er voldoende aanvoer van zuurstof moet zijn. Het is geen probleem om een vuurtafel onder een afdak of buitenoverkapping te gebruiken. Dit is zelfs aan te raden, omdat de warmte ’s avonds dan beter blijft hangen.

Er zijn ontelbaar veel soorten vuurtafels. Van oud steigerhout tot betonlook, van rond tot vierkant en van aluminium tot composiet. De meeste vuurtafels zijn ook als bijzettafel te gebruiken. Indien je een grotere tafel zoekt, kies dan voor een vuurtafel met een rechthoekig tafelblad, zoals de Twist

Bekijk hier alle vuurtafels op gas en kies jouw favoriet

Maak je eigen vuurtafel, kies voor een inbouwbrander

Heb je 2 rechterhanden en vind je het leuk om zelf een vuurtafel te maken? Zel feen vuurtafel maken is een stuk goedkoper dan een kant-en-klare vuurtafel te kopen. Wanneer je zelf aan de slag gaat hoef je alleen een inbouwbrander en wat hout aan te schaffen. Designtuinhaarden.nl biedt verschillende inbouwbranders en keramische stammetjes aan. Zo kun je je eigen gashaard voor in de tuin maken. Op onze blog vind je een handleiding hoe je je eigen vuurtafel maakt.

Bekijk hier alle gecertificeerde inbouwbranders

Schanskorf tuinhaarden

Schanskorf tuinhaard

Schanskorven zijn gaaselementen die met natuurstenen zijn gevuld. Soms worden schanskorven ook wel steenkorven genoemd. Ze zijn vooral bekend als erfafscheidingen en als dividers, maar wist je dat ze ook met een ingebouwde haard te koop zijn? De schanskorf tuinhaarden zijn te integreren in de erfafscheiding, maar kun je ook op het terras plaatsen.

Schanskorf tuinhaarden kun je helemaal naar wens samenstellen. Zo zijn deze tuinhaarden verkrijgbaar met een ingebouwde gashaard of houthaard. Daarnaast kun je zelf de steensoort (kleur) uitkiezen en er is nog veel meer maatwerk mogelijk.

Bekijk hier alle schanskorf tuinhaarden

Vuurschalen

En dan zijn er tenslotte nog vuurschalen. In een vuurschaal kun je enkele houtblokken leggen. Steek de houtblokken aan en je hebt een klein kampvuurtje. Vuurschalen zijn de goedkoopste producten op Designtuinhaarden.nl en zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar, zoals in betonlook, cortenlook en gietijzer.

Bekijk hier alle vuurschalen

Welke terrasverwarmer past bij mij en mijn tuin?

Belangrijk is om eerst te kiezen voor een gashaard of een houthaard. Indien jouw voorkeur uitgaat naar gas, dan is een vuurtafel met een ingebouwde gashaard misschien wel de beste keus. Omdat er veel verschillende vuurtafels zijn, past er vast eentje bij jou in de tuin. Gaat je voorkeur uit naar stoken op hout? Dan kun je kiezen tussen een tuinhaard en een vuurschaal. Een tuinhaard is een pronkstuk in de tuin en ziet er fraai uit, maar is wel iets duurder dan een vuurschaal. Heb je een kleiner (dak)terras of tuin, dan is een vuurschaal mooier.