Vuurtafel, vuurschaal of tuinhaard: welke haard past in mijn tuin?

Een tuinhaard is helemaal in. Steek de haard ’s avonds aan en je kunt langer genieten van de tuin. Maar wat is nu precies het verschil tussen een vuurschaal, tuinhaard en vuurtafel? We leggen het uit!

Tuinhaarden
Een tuinhaard is eigenlijk een soort open haard voor in uw tuin. Gooi een paar blokjes hout op het vuur en je kunt ’s avonds buiten blijven zitten, terwijl het al afkoelt. Ze zijn er in allerleiuitvoeringen. Erg populair zijn onze zwarte tuinhaarden. Deze haarden zijn gespoten met een hittebestendige coating of zijn van gietijzer. Bij veel zwarte tuinhaarden is het mogelijk om wat blokjes hout op te slaan. Dit ziet er sfeervol uit. De populairste zwarte tuinhaard is momenteel de Rengo tuinhaard van 1.20 meter hoog.

Naast zwarte tuinhaarden verkoopt Designtuinhaarden.nl ook tuinhaarden van cortenstaal. Cortenstaal is een sterke staalsoort die in enkele maanden tijd roestbruin kleurt. Dit roest beschermt het staal tegen verdere corrosie. Deze cortenstaal tuinhaarden zien er schitterend uit en passen in de industriële, moderne tuin. Heeft u een industriële woonkamer, dan kun je deze stijl dus prima doorzetten in de tuin met een ruwe cortenstaal tuinhaard.

Vuurtafel
Een nieuw soort product is de vuurtafel. Vuurtafels zijn tafels met een ingebouwde gashaard. Je kunt de tafel bij uw loungebank of stoelen zetten. Zet de gashaard ’s avonds aan en geniet van een heerlijke warmte. Het voordeel van een gashaard is dat je een vuurtafel gemakkelijk aanzet. Bij een tuinhaard is het iets meer werk, omdat j het hout moet stoken. Het is en blijft een kwestie van smaak. Sommige mensen zijn liefhebbers van houtkachels (oftewel tuinhaarden), terwijl anderen liever voor een gashaard (bijv. vuurtafel) kiezen.

De vuurtafels kunnen alleen buiten gebruikt worden, omdat er voldoende aanvoer van zuurstof moet zijn. Het is geen probleem om een vuurtafel onder een afdak of buitenoverkapping te gebruiken. Dit is zelfs aan te raden, omdat de warmte ’s avonds dan beter blijft hangen.

Er zijn ontelbaar veel soorten vuurtafels. Van oud steigerhout tot betonlook, van rond tot vierkant en van aluminium tot composiet. De meeste vuurtafels zijn ook als bijzettafel te gebruiken. Indien je een grotere tafel zoekt, kies dan voor een vuurtafel met een rechthoekig tafelblad, zoals de Twist. Bekijk hier alle vuurtafels en gebruik het filter aan de linkerkant om je favoriete vuurtafel te vinden.

Inbouwbranders
Heb je 2 rechterhanden en vind je het leuk om zelf een vuurtafel te maken? Dat scheelt weer in prijs, want dan heb je alleen een inbouwbrander nodig. Designtuinhaarden.nl biedt verschillende inbouwbranders en keramische stammetjes aan. Zo kun je je eigen set maken. Op ons blog vind je een handleiding hoe je je eigen vuurtafel maakt.

Schanskorf tuinhaarden
Schanskorven zijn gaaselementen die met natuurstenen zijn gevuld. Soms worden schanskorven ook wel steenkorven genoemd. Ze zijn vooral bekend als erfafscheidingen als dividers, maar wist je dat ze ook met een ingebouwde haard te koop zijn? De schanskorf tuinhaarden zijn te integreren in de erfafscheiding, maar kun je ook op het terras plaatsen. Ook leuk: deze tuinhaarden zijn in gas- en in houtuitvoering verkrijgbaar.

Vuurschalen
En dan zijn er tenslotte nog vuurschalen. In een vuurschaal kunt u enkele houtblokken leggen. Steek de houtblokken aan en je hebt een klein kampvuurtje. Vuurschalen zijn de goedkoopste producten op Designtuinhaarden.nl en zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar, zoals in betonlook, cortenlook en gietijzer.

Welk product is iets voor mij?
Belangrijk is dat je eerst besluit of je wilt stoken op gas of op hout. Indien jouw voorkeur uitgaat naar gas, dan is een vuurtafel misschien wel de beste keus. Omdat er veel verschillende vuurtafels zijn, past er vast eentje bij jou in de tuin. Gaat jevoorkeur uit naar stoken op hout? Dan kunt u kiezen tussen een tuinhaard en een vuurschaal. Een tuinhaard is een pronkstuk in de tuin en ziet er fraai uit, maar is wel iets duurder dan een vuurschaal. Heeft u een kleiner (dak)terras of tuin, dan is een vuurschaal mooier.

Help, ik weet het niet!
Geen probleem, onze klantenservice staat je graag te woord en helpt je met het maken van een keuze.

Wacht a.u.b.