Veel gestelde vragen Designtuinhaarden.nl (FAQ)

Wij krijgen regelmatig dezelfde vragen binnen. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen hieronder genoteerd.

Kan een vuurtafel buiten blijven staan?

Alle vuurtafels op gas die je in ons assortiment vindt zijn van goede kwaliteit en kunnen daarom het hele jaar buiten blijven staan.

Wel raden we aan om bij de aluminium vuurtafels een beschermhoes te gebruiken. Hierdoor houd je de vuurtafel langer mooi en blijft hij beschermt tegen invloeden van buitenaf. Heb je een vuurtafel met een (teak)houten blad? Dan raden we het af om de beschermhoes te gebruiken. De beschermhoes kan namelijk zorgen voor schimmelvorming op hout, omdat het vochtig blijft.

Bij alle drie de merken vuurtafels kun je bijpassende beschermhoezen meebestellen. Onze vuurtafel merken zijn: Enjoyfires, Cosi-Fires en Happy Cocooning.

Let er bij het gebruik van een beschermhoes wel op dat er geen water op de beschermhoes blijft liggen. Leg bijvoorbeeld tussen de hoes en de vuurtafel een bal of een potje, zodat het water er af kan glijden.

Zijn de vuurtafels, tuinhaarden en vuurschalen ergens te bezichtigen?

We hebben inmiddels een groot en uitgebreid assortiment, waarvan we veel producten op voorraad hebben liggen. 

Je kunt op ons kantoor in Alblasserdam de Cosicube 70 komen bekijken. Deze staat opgesteld in onze ontvangstruimte. We hebben sinds 2021 een kleine showroom in ons magazijn in Papendrecht. Hier staan diverse Enjoyfires vuurtafels opgesteld. 

Het bezichtigen van onze artikelen in Alblasserdam en Papendrecht kan alleen op afspraak. Je kunt alleen een afspraak maken op werkdagen tussen 08.30 en 17.00. 

Hoeveel gas verbruikt een vuurtafel?

Hoeveel gas een vuurtafel precies verbruikt is vaak niet te zeggen, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Zo heeft iedere vuurtafel weer een andere inbouwbrander op gas en ook een ander vermogen. Daarnaast kun je de hoogte van de vlammen - en daarmee het gasverbruik - zelf bepalen middels de draaiknop. 

Gemiddeld gaan wij uit van een verbruik van ca. 0,5 - 0,6kg per uur. Onze ervaring is dat je doet ongeveer 8 tot 12 uur doet met een gasfles van 5kg.

Past een gasfles in de vuurtafel?

Bij de vuurtafels staat vermeldt of er een gasfles onder/in past. Je kunt er bij de meeste vuurtafels ook wel vanuit gaan dat je de gasfles netjes kunt verwerken. Een uitzondering zijn de composieten en lage houten vuurtafels van Happy Cocooning.

Bij de vuurtafels waarbij het niet mogelijk is om een gasfles netjes op te bergen, kun je vaak een bijpassende bijzettafel kopen. Hierin kun je de gasfles plaatsen zodat hij niet in het zicht staat.

De laagste lounge vuurtafels zijn de Ambiance vuurtafels van Enjoyfires, deze hebben een gasbox waar de BP gasfles inpast. 

Welke gasfles is geschikt voor een vuurtafel of inbouwbrander?

Indien je een vuurtafel of inbouwbrander hebt, dien je hier een propaangasfles voor te gebruiken. Wij adviseren de Benegas Light gasfles 5kg, omdat deze perfect in de gasbox van de vuurtafel past. Via de flessenzoeker kun je de dichtstbijzijnde verkooppunten in je omgeving vinden.

Wat is een goede stookplek voor een vuurschaal?

Wil je jouw nieuwe vuurschaal goed gebruiken? Zorg voor een goede stookplaats! Houd rekening met deze punten wanneer je een avondje op een vuurschaal gaat stoken:

 • Zorg voor een goede stookplaats. Dit betekent: een ondergrond die niet brandbaar is, geen laaghangende takken boven de haard en een plek die goed te verlaten is.
 • Gebruik NOOIT lampenolie, spiritus, benzine of andere zeer ontvlambare vloeibare middelen om het vuur op te stoken! Vuur blijft zeer onvoorspelbaar en moeilijk te controleren. Door het gebruik van een van deze middelen kan het vuur flink uitslaan.
 • Houd rekening met de windrichting.
 • Stook alleen met droog hout. Wanneer je vochtig hout gebruikt, kan het gaan roken.
 • Pas op met nylon-dekentjes of kleding. Plastic vezels zijn ontvlambaar! En dat is niet het enige nadeel. Zo gauw deze stoffen verbranden smelten ze vast aan de huid. Het is dus af te raden om met deze stoffen rond het vuur te gaan zitten.
 • Vuur blijft altijd onvoorstelbaar. Let daarom goed op dat het hout in de vuurschaal wel echt gedoofd is wanneer je het vuur verlaat.

Kan een vuurschaal direct op de tegels geplaatst worden?

Je kunt een vuurschaal op tegels plaatsen. Let er wel op dat een vuurschaal erg warm kan worden. Daarom raden we aan om op je terras een extra tegel te leggen. Zo voorkom je eventuele schade aan het terras door de vuurschaal.

Hoever moet een tuinhaard van de muur of schutting af staan?

De achterkant van een tuinhaard kan ontzettend warm worden. Wij adviseren daarom om altijd voldoende ruimte tussen de tuinhaard en andere objecten te houden. Dit geldt met name voor brandbare elementen, zoals een houten schutting of haag. 

Welke tuinhaarden kunnen onder een overkapping?

Geniet langer van de warmte van een tuinhaard door hem over een overkapping te plaatsen. In ons assortiment hebben we diverse tuinhaarden die onder een overkapping geplaatst kunnen worden.

Let er bij een tuinhaard zoals dit op dat je de juiste kachelpijp aanschaft wanneer hij door het dak gaat. Deze moet dubbelwandig zijn, omdat de kachelpijp erg warm wordt.

Hoe werkt een inbouwbrander (van Enjoyfires)?

Met een inbouwbrander kun je zelf een vuurtafel op gas maken. Maar hoe werkt een inbouwbrander precies? 

De meeste inbouwbranders werken op dezelfde manier. Je maakt namelijk een uitsparing in een bestaande tafel, hierin hang je de inbouwbrander, je sluit hem aan op een gasfles en je kunt vervolgens het gas ontsteken.

In de video hieronder zie je hoe de inbouwbranders van Enjoyfires werken. We leggen je stap voor stap uit hoe een inbouwbrander werkt.

Ik ga een inbouwbrander in mijn tafel plaatsen. Wat moet de uitsparing zijn?

De uitsparing moet ca. 4 centimeter rondom kleiner zijn dan de afmeting van de inbouwhaard, dus voor de volgende inbouwbranders van Enjoyfires geldt een uitsparing van X cm:

 • Inbouwbrander 32x32 cm = 28x28 cm
 • Inbouwbrander 42x42 cm = 38x38 cm
 • Inbouwbrander 60x30 cm = 56x26 cm
 • Inbouwbrander 101x25 cm = 97x21 cm
 • Inbouwbrander 150x25 cm = 146x21 cm

Bij vrijwel alle inbouwbranders hebben wij in de desbetreffende productinformatie de uitsparing erbij vermeldt.

Hoe kun je zelf een vuurtafel maken?

Wil je weten hoe je zelf een vuurtafel kunt maken? Met ons e-book 'Zelf een vuurtafel maken' leggen we dit stap voor stap aan je uit.