Keuzehulp: welke terrasverwarmer past bij jou?
Met een terrasverwarmer in de tuin zit je er het hele jaar door warmpjes bij. Ben jij op zoek naar een goede terrasverwarmer, maar weet je niet welke je moet kiezen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. We hebben hieronder een handige keuzehulp gemaakt, zodat je makkelijker dé perfecte terrasverwarmer voor je tuin kiest. We vertellen je graag op deze pagina meer over:
- Kies je voor een houtgestookte terrasverwarmer of een gashaard?
- Welke verschillende soorten terrasverwarmers op gas zijn er allemaal?
- Hoe kun je een terrasverwarmer op gas zelf maken?
- Welke verschillende houtgestookte terrasverwarmers zijn er allemaal?
- Handige tips om rekening mee te houden bij de aanschaf
1. Kies je voor een houtgestookte terrasverwarmer of gashaard?
Laten we beginnen bij het begin. Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers voor in de tuin. Veruit de populairste terrasverwarmer zijn de gashaard en de op houtgestookte terrasverwarmer. Beide soorten terrasverwarmers komen in verschillende modellen en hebben hun eigen voor- en nadelen. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we hieronder de voor- en nadelen van beide soorten terrasverwarmers voor je op een rijtje gezet.
Voordelen van een terrasverwarmer op gas
- Een terrasverwarmer op gas kun je overal in de tuin plaatsen. Het enige waar je op moet letten is dat hij niet in een volledig afgesloten ruimte gezet kan worden.
- Een terrasverwarmer op gas staat in no time aan en uit.
- Een terrasverwarmer op gas heeft weinig aandacht nodig.
- Een terrasverwarmer kan zonder gevaar onder de overkapping worden geplaatst.
- Een terrasverwarmer op gas heeft een hoog vermogen en groot warmtebereik.
Nadelen van een terrasverwarmer op gas
- Een terrasverwarmer op gas is duurder in gebruik dan de op houtgestookte variant.
- De zware gasfles moet je regelmatig meenemen om te vullen.
- Een terrasverwarmer op gas is een investering. Je bent bij de aanschaf meer geld kwijt dan bij een op houtgestookte terrasverwarmer.
Voordelen van een op houtgestookte terrasverwarmer
- Met een op houtgestookte tuinhaard ben je actief bezig met het vuur stoken, veel mensen vinden dat een leuke bezigheid.
- Een knisperend haardvuur roept het gevoel van romantiek op.
- Een op houtgestookte terrasverwarmer is goedkoper dan een gashaard.
- Op het vuur van een op houtgestookte haard kun je ook marshmallows roosteren en "kampvuurbroodjes" bakken.
- Sommige haarden zijn multifunctioneel en kun je gebruiken als barbecue of pizzaoven.
Nadelen van een op houtgestookte terrasverwarmer
- Als de haard open is, kan de rook met een harde wind overal heen waaien.
- Je moet zelf zorgen voor het haardhout.
- Vaak niet toegestaan om te gebruiken op een balkon of dakterras.
2. Verschillende soorten terrasverwarmers op gas
Klinkt een terrasverwarmer op gas je goed in de oren? Dan kun je kiezen uit een ontzettend groot aanbod tussen verschillende terrasverwarmers. Zo zijn er kant-en-klare vuurtafels, maar ook losse inbouwbranders. Met deze inbouwbrander kun je eenvoudig van je bestaande tuintafel een terrasverwarmer op gas maken. Ideaal wanneer je tuintafel nog goed is en je deze niet helemaal wilt vervangen.
Terrashaard op gas: de vuurtafel
Een vuurtafel is een terrashaard op gas met een ingebouwde gashaard. Vuurtafels worden gemaakt van verschillende merken, zoals de bekende merken Enjoyfires, Cosi-fires en Happy Cocooning. Deze merken maken vuurtafels weer in verschillende materialen, zoals hardhout, composiet, cortenstaal en tegenwoordig wordt er ook veel gemaakt van aluminium. Met een vuurtafel geniet je in no-time van een heerlijk warm, gezellig vuurtje! Het fijne van een vuurtafel is dat je om de ingebouwde gashaard veelal nog voldoende ruimte over hebt waar je hapjes en drankjes op kunt plaatsen.
De kenmerken van een vuurtafel
- Een vuurtafel is gebruikersvriendelijk; hij is makkelijk aan en uit te zetten.
- Je kunt rondom de ingebouwde gashaard heerlijke hapjes en drankjes plaatsen.
- Geniet van een sfeervol vuurtje in de tuin zonder rook, nare geurtjes of vonken.
- Een vuurtafel blijft jarenlang mooi, zonder dat je er onderhoud aan hebt. Hij blijft zelfs mooier wanneer je er een beschermhoes over heendoet.
3. Maak zelf een terrasverwarmer op gas met een inbouwbrander
Heb je nog een mooie tafel in de tuin staan of vind je een vuurtafel als complete terrasverwarmer net iets te duur? Dan kun je ook zelf een terrasverwarmer op gas naar wens maken! Hiervoor heb je wel een gecertificeerde inbouwbrander nodig. Bij een bestaande tafel hoef je alleen een uitsparing te maken die net wat kleiner is dan de inbouwbrander. Vervolgens kun je de inbouwbrander in de uitsparing laten zakken en deze aansluiten op een gasfles. Voilà, je hebt nu eenvoudig zelf een luxe terrasverwarmer gemaakt.
De kenmerken van een inbouwbrander
- Met een inbouwbrander heb je de vrijheid om zelf een terrasverwarmer op gas naar wens te maken
- Een inbouwbrander wordt geleverd met lavastenen en rvs deksel, maar zonder glasombouw en keramische stammetjes
- Een inbouwbrander werkt hetzelfde als een vuurtafel: op gas en met een handige regelknop
4. Verschillende houtgestookte terrasverwarmers
Wil je genieten in de tuin van echt vuur, het knisperende geluid en de typische geur? Dan is een op houtgestookte terrasverwarmer wat voor jou! Je kunt hierbij kiezen uit tuinhaarden en vuurschalen.
Houtgestookte terrasverwarmers zijn goedkoper in de aanschaf dan terrasverwarmers op gas. Je kunt een houtgestookte terrasverwarmer al kopen vanaf een paar tientjes, oplopend tot een paar honderd euro. Benieuwd naar de verschillende soorten? Je ontdekt ze hieronder!
Kies voor een tuinhaard als terrasverwarmer
Met een tuinhaard verbind je binnen met buiten en creëer je als het ware een tweede woonkamer in de tuin. Een tuinhaard is vaak maar aan één zijde open (soms ook aan de zijkanten) en de rook wordt afgevoerd middels een rookkanaal. Dit type terrasverwarmer zorgt voor enorm veel sfeer, het ziet er gezellig uit en je kunt ze soms ook gebruiken om in te barbecueën!
De kenmerken van een tuinhaard
- Tuinhaarden hebben een groot stralingsoppervlak (je kunt er veel ruimte mee verwarmen)
- Tuinhaarden zijn in allerlei soorten, maten en modellen te verkrijgen
- Ze zijn goedkoper in aanschaf dan een terrasverwarmer op gas
Kies voor een vuurschaal als terrasverwarmer
Van alle terrasverwarmers is de vuurschaal het makkelijkst van plaats te veranderen. Dit kan erg handig zijn wanneer je niet veel ruimte in de tuin of op je terras hebt, of wanneer je verschillende zithoeken in de tuin hebt waarbij je hem wilt plaatsen. Sommige vuurschalen en vuurkorven (bijvoorbeeld die van Höfats) kun je zelfs meenemen naar het strand!
De kenmerken van een vuurschaal
- Een vuurschaal heeft een groot stookoppervlak
- Een vuurschaal is eenvoudig te verplaatsen of zelfs mee te nemen
- Je kunt in een vuurschaal perfect een mooi kampvuur maken of marshmallows roosteren
- Een vuurschaal geeft veel warmte af
- Bij wind heb je wel meer last van de rook dan bij een andere terrasverwarmer
5. Handige tips om rekening mee te houden bij de aanschaf
Tip 1: Welke budget heb je voor een terrasverwarmer?
Bedenk vooraf wat je ongeveer wilt gaan uitgeven aan een terrasverwarmer. Een simpele vuurschaal heb je al voor een paar tientjes, terwijl een schanskorfhaard minimaal duizend euro kost. Ook het materiaal bepaalt het prijskaartje. Een cortenstaal terrasverwarmer is al snel honderd euro duurder dan een tuinhaard van zwart gecoat staal. Als je van te voren weet hoeveel je te besteden hebt is de zoektocht naar jouw perfecte terrashaard veel makkelijker!
Tip 2: Wat zijn de gebruikskosten per uur?
Een andere tip is om goed naar de gebruikerskosten per uur te kijken. Een gashaard is bijvoorbeeld duurder dan een op houtgestookte terrasverwarmer. Verder speelt het vermogen van bijvoorbeeld een terrasverwarmer op gas ook mee. Hoe hoger het vermogen van de ingebouwde gashaard, hoe hoger het gebruik.
Tip 3: Zijn er verschillende temperatuurstanden?
Goedkopere terrasverwarmers beschikken vaak over één warmtestand waarbij de terrasverwarmer op vol vermogen draait. Luxere terrasverwarmers zijn vaak traploos regelbaar of beschikken over meerdere warmtestanden, waardoor je de temperatuur altijd naar jouw wens kunt zetten.
Tip 4. Wat is de omgeving waarin de terrasverwarmer komt te staan?
Denk er ook van te voren over na waar de terrasverwarming komt te staan. Op een balkon of dakterras is een houtgestookte terrasverwarming vaak al een no go. Komt je terrasverwarming onder een overkapping te staan, neem er dan een met een kachelpijp zodat de dampen weg kunnen of ga voor een gashaard.
Tip 5: Welke terrasverwarmer geeft de meeste warmte?
De hoge terrasverwarmers op gas geven vaak het meeste warmte af. Je kunt deze terrasverwarmers vergelijken met een heater. Echter, een terrasverwarmer op hout gestookt zorgt juist weer voor veel sfeer.