Wat kost een pelletkachel en wat is het verbruik?

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen kan het lonen om naar een alternatief verwarmingselement te zoeken, zoals een pelletkachel. Maar wat kost een pelletkachel, wat is het verbruik, hoeveel m3 kan je ermee verwarmen en hoe duur is het nu precies om met een pelletkachel te stoken? Wij hebben voor jou alle kosten op een rij gezet zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken!

Wat kost een pelletkachel?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag ‘Wat kost een pelletkachel?’. Een pelletkachel is een kachel met daarin een technische installatie. Op een pelletkachel kun je namelijk de temperatuur instellen waarna hij vervolgens zelf regelt hoeveel pelletkorrels op het vuur gegooid moeten worden.

Pelletkachels van Designtuinhaarden.nl

De prijs van een pelletkachel kan variëren van €999 tot €1800 of zelfs meer. Dit hangt af van o.a. de opties die op de pelletkachel zitten, hoe groot hij is en hoeveel m3 je ermee kunt verwarmen. Op een deel van onze pelletkachels ontvang je nu kortingen oplopend tot €100!

Bekijk hier de pelletkachels

Wat kost het installeren van een pelletkachel?

De kosten voor het installeren van een pelletkachel kunnen enorm variëren. Heb je al een bestaand rookkanaal in je huis waarop de pelletkachel kan worden aangesloten of moet deze eerst worden aangelegd? De kosten om een pelletkachel te laten installeren kunnen hierdoor variëren tussen €150 en €950. 

Natuurlijk kun je ook een pelletkachel zelf installeren, mits je hier voldoende kennis van hebt. Let er bij het installeren van de pelletkachel op dat de pelletkachel aangesloten dient te worden op een rookkanaal waar houtrook doorheen kan. Wanneer hij op een gasrookkanaal wordt aangesloten kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Bij de pelletkachels wordt geen aansluitset meegeleverd. Deze kun je los bijbestellen met 5% korting voor €132,95 of je kunt hem zelf samenstellen in de bouwmarkt.

Wanneer je de pelletkachel hebt aangesloten kun je – indien je bij ons je pelletkachel hebt besteld – de aansluiting gratis laten controleren door een expert. Bij deze gratis ingebruiksstelling ter waarde van €200 komt er een expert kijken naar de aansluitingen en stelt hij de pelletkachel goed in. Daarnaast ontvang je ook nog een uitgebreide uitleg over het gebruik van de pelletkachel.

Wat is het verbruik van een pelletkachel?

Een pelletkachel is duurzaam en milieuvriendelijk. Dit komt grotendeels door het hoge rendement. Een pelletkachel heeft namelijk een gemiddeld rendement van 90% tot 95%. Dit bekent dat je nauwelijks restafval (as) hebt. Je verbrandt dus bijna alles van de pelletkorrels.

Afhankelijk van de pelletkachel kun je een ruimte verwarmen tussen de 135 m3 en 230 m3. Gemiddeld gaat in een kleinere pelletkachel 11 kg aan pelletkorrels. Hiermee kun je tussen de 8 en 19 branduren stoken. Een 10 kg zak pelletkorrels kost ongeveer €4. De grotere pelletkachels hebben een groter reservoir waarmee je langer kunt stoken.

Naast de pelletkorrels zelf verbruikt een pelletkachel ook nog energie. De verbranding wordt immers automatisch geregeld. Bij het opstarten van de pelletkachel zal er wat meer stroom worden verbruikt, ongeveer 300 watt.

Het jaarlijkse onderhoud van een pelletkachel

Hoewel een pelletkachel een hoog rendement heeft en veel verbrandt, is jaarlijks onderhoud gewenst. Zo dien je ieder jaar de schoorsteen te laten vegen voor eventuele houtresten en asresten. Het jaarlijks lagen vegen van de schoorsteen kost tussen €40 en €70.

Alle kosten nog een keer op een rij

Een hoop informatie over de kosten van een pelletkachel! Wij hebben hieronder de eenmalige kosten van een pelletkachel op een rij gezet:

  • De aanschaf van een pelletkachel: tussen €999 en €1800
  • Het installeren van een pelletkachel: zelf doen (€0) of laten doen (tussen €150 en €950)
  • De aanschaf van een aansluitset voor op de pelletkachel: €139,95
  • Ingebruiksstelling door een expert: GRATIS (ter waarde van €200)

Er zijn naast de eenmalige kosten ook nog vaste/jaarlijkse kosten bij een pelletkachel:

  • Het jaarlijks laten vegen van de schoorsteen: tussen €40 en €70 per jaar
  • De kosten van pelletkorrels: €4 per 10kg zak waarmee je tot 17 branduren stookt
  • Lage energiekosten voor het opstarten van de pelletkachel: €0,07

Bekijk hier de pelletkachels