Is een pelletkachel milieuvriendelijk?

Ben je aan het zoeken naar een nieuwe verwarmingsbron in huis? Dan heb je wellicht pelletkachels ook al voorbij zien komen! Maar, is een pelletkachel milieuvriendelijk of waarom zou je niet voor een houtkachel kiezen? Wij vertellen je graag meer over hoe milieuvriendelijk pelletkachels nu precies zijn!

Shop hier de pelletkachels

Waar wordt een pelletkachel op gestookt?

Een pelletkachel wordt gestookt op pelletkorrels. Dit zijn cilindervormige houtkorrels die worden gemaakt van samengeperste stukjes houtafval. Tijdens het samenpersen van het houtafval worden er geen andere kunstmatige producten gebruikt. Hierdoor blijven de houtpellets schoon en is de verbranding ook een stuk milieuvriendelijker! Ook krijgt het houtafval zo een duurzame bestemming.

Hoe neutraal is het stoken van pelletkorrels?

Tijdens het leven van de boom wordt een deel van de CO2 van de boom opgeslagen in de stam. Daarnaast wordt een groter deel opgeslagen in de wortels van de boom. Bij de verbranding van het hout, zoals de pelletkorrels, komt die opgeslagen CO2 weer vrij. Deze opgeslagen CO2 zou ook vrijkomen als het houtafval zou ontbinden in de natuur.

Pelletkachel Tromvik 6

Anders dan bij gas en stookolie, komt er dus geen extra CO2 vrij. Waardoor de verbranding van pelletkorrels wordt gezien als CO2 neutraal. De opgeslagen CO2 in het houtafval zou hoe dan ook weer vrijkomen.

Pelletkachel of houtkachel?

Als je zou moeten kiezen voor een pelletkachel of houtkachel, naar welke kachel gaat je voorkeur dan uit?

Een pelletkachel is milieuvriendelijker dan een houtkachel. Bij de pelletkachels op onze website zie je ook het rendement vermeldt staan. Het rendement van onze pelletkachels ligt tussen de 90% en 95%.

Dit houdt in dat de verbranding van de houtpellets bijna volledig is. Er blijven dus nagenoeg geen houtresten achter! Bij een houtkachel ligt het rendement een stuk lager. Je hebt namelijk na het gebruik van een houtkachel nog een hoop as in de kachel liggen.

Tip: Het as van de pelletkachel is schoon en zit vol mineralen voor planten. Je kunt dit dus prima als compost in de tuin gebruiken!

Pelletkachel instellen - regel eenvoudig de temperatuur

Een pelletkachel past ook volledig bij de tijd van nu. Je kunt op de pelletkachel of via je telefoon de gewenste temperatuur instellen. De pelletkachel regelt vervolgens zelf hoeveel pellets er op het vuur gegooid moeten worden. Bij een houtkachel moet je natuurlijk zelf in de gaten houden hoeveel hout je nog op het vuur moet gooien.

Het onderhoud van een pelletkachel

Houdt er rekening mee dat ook pelletkachels onderhoud nodig hebben, ondanks dat de verbranding van de pelletkorrels bijna volledig is. Zo dien je ook de schoorsteen te laten vegen. Door het goed onderhouden van een pelletkachel blijft het rendement hoog en blijft het milieuvriendelijk.

Welke pelletkorrels zijn het beste?

Er zit wel degelijk een verschil tussen de pelletkorrels die je kunt bestellen. Zo worden 'goede' pelletkorrels harder samengeperst. Slechtere pelletkorrels - die dus minder hard zijn samengeperst - vallen eerder uit elkaar en verbranden ook sneller. 

Goede pelletkorrels kun je herkennen aan het EN+A1 keurmerk én een lichte kleur. Het EN+A1 keurmerk is een Europees keurmerk voor particulier gebruik. Bij deze pelletkorrels weet je zeker dat ze zijn gemaakt van zuiver houtafval en dat er bij de verbranding weinig afval overblijft. Gebruik je pelletkorrels zonder dit keurmerk? Dan bestaat de kans dat je pelletkachel vaker onderhoud nodig heeft.

Pelletkorrels met een lichte kleur zijn gemaakt van zachtere houtsoorten. Deze houtsoorten branden sneller en beter, wat ook belangrijk is bij de opstartfase van je pelletkachel. Donkere pelletkorrels zijn gemaakt van hardhout en branden wat minder makkelijk.

Bekijk hier onze collectie pelletkachels