Is een pelletkachel gevaarlijk?

Wanneer de temperaturen dalen en de winter langzaam dichterbij komt, willen we er thuis natuurlijk wel lekker warm bijzitten. Met de steeds verder stijgende energieprijzen kan het lonen om naar andere verwarmingselementen te kijken om je huis mee te verwarmen. Een van die verwarmingselementen is de pelletkachel. Maar, is een pelletkachel gevaarlijk? En zo ja, hoe komt dat dan?

Bekijk hier onze collectie pelletkachels

pelletkachels

Waar komt het vandaan dat pelletkachels gevaarlijk zijn?

Pelletkachels zijn een aantal jaar geleden slecht in het nieuws gekomen. Toen werden er veel subsidies gegeven door de overheid om voor deze verwarmingsbron te kiezen. De pelletkachels werden vervolgens door mensen zelf geïnstalleerd of niet goed onderhouden. Hierdoor kan een pelletkachel gevaarlijk worden en kan er brand ontstaan in de schoorsteen.

Daarnaast is er in het verleden gebruik gemaakt van een enkelwandige kachelpijp in plaats van een dubbelwandige kachelpijp. Ook werd bijvoorbeeld de pelletkachel op de verkeerde rookafvoer aangesloten, welke eigenlijk niet geschikt was voor een houtgestookt verwarmingselement.

Het enige moment wanneer een pelletkachel gevaarlijk kan worden, is wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd of wanneer de installatie niet goed wordt uitgevoerd. Dit geldt natuurlijk ook voor andere verwarmingsbronnen in huis, zoals een houtkachel.

Hoe kun je een pelletkachel veilig gebruiken?

Door een pelletkachel op de juiste manier te gebruiken en te installeren kun je veilig en zorgeloos genieten van de warmte in huis. Een aantal tips waar je goed op moet letten bij de installatie van een pelletkachel:

  • Gebruik altijd een dubbelwandige kachelpijp in plaats van een enkelwandige kachelpijp.
  • De pelletkachel moet altijd worden aangesloten op de juiste kachelafvoer.
  • De schoorsteen/het rookkanaal van een pelletkachel moet ook worden geveegd worden, want ook hier blijven houtresten achter.
  • Laat de (vorm van de) schoorsteen controleren door een expert. Zo weet je zeker dat er geen gevaarlijke gassen terug het huis in kunnen komen.

Wanneer je kiest voor een pelletkachel van Designtuinhaarden.nl ontvang je gratis ingebruiksstelling ter waarde van €200. Wanneer je de pelletkachel thuis hebt aangesloten komt een specialist gratis bij jou thuis de aansluiting van de pelletkachel controleren. De pelletkachel wordt vervolgens ook gratis ingesteld en je ontvangt een uitgebreide uitleg over de bediening. Zo kun je heerlijk genieten deze winter van je nieuwe pelletkachel!

Shop hier de pelletkachels