Terrashaarden: 5 tips waar je op moet letten bij het kiezen van een terrashaard

Een terrashaard is een echte sfeermaker in de tuin. Als de nacht begint verlicht het haardvuur jou en je vrienden of familieleden. Daarnaast ontstaat er een fijne warmte waar je heerlijk van kunt genieten. Maar wat is nu de perfecte terrashaard en waar moet je op letten bij het kiezen tussen alle terrashaarden? Lees snel verder, want op deze pagina helpen wij jou om de beste keuze voor je terrashaard te maken. We hebben namelijk 5 tips waar je op moet letten bij het uitkiezen van een terrashaard.

Tip 1: Wil je liever een terrashaard waarbij je stookt op gas of op hout?

Bij het kiezen van de juiste terrashaard is de eerste vraag of je liever een op hout gestookte terrashaard wilt hebben of dat je keuze liever uitgaat naar terrashaard met een gasfles. Een terrashaard op hout is goedkoper in de aanschaf, maar redelijk gelijk qua gebruik ten opzichte van een gas terrashaard. Gedroogd hout aanschaffen voor een terrashaard kan duur zijn. Een terrashaard op gas is in de aanschaf vaak duurder en je moet na ongeveer 8-12 uur gebruik de gasfles omwisselen. 

Terrashaard gestookt op hout

Een terrashaard gestookt op hout doet mij altijd denken aan de skivakanties van vroeger. Gezellig met de familie rondom het vuur in de avond en genieten van de warmte. Echter, je moet het vuur wel goed in de gaten houden en zorgen dat het blijft branden. Ook moet je het hout laten uitbranden, aangezien water op het vuur gooien kan zorgen voor veel stoom en een gevaarlijke situatie. Je kunt het vuur wel vroegtijdig doven met zand of zout. 

Terrashaard op hout gestookt

Kortom, genieten bij een terrashaard op hout is wel wat werk. Je krijgt er wel weer een hoop voor terug: een gezellig gevoel, veel warmte en het knisperende hout op de achtergrond.

Terrashaard op hout gestookt? Bekijk ze hier

Terrashaard gestookt op gas

Een terrashaard met een gasfles is eenvoudig in gebruik. Je hoeft geen moeite te doen om het vuur aan te maken, aangezien je alleen aan de gasfles en de regelknop moet draaien. Zo kun je zelfs de terrashaard op gas aanzetten voor een paar minuutjes. Voor het doven van de terrashaard hoef je alleen de gasknop weer dicht te draaien.

Terrashaard op gas

Het gebruiken van een terrashaard op gas is dus appeltje-eitje. Gasflessen zijn echter wel een stuk duurder geworden sinds de corona crisis. Je dient ze ook te vervangen na 8 tot 12 uur gebruiken.

Bekijk hier de terrashaarden op gas

Tip 2: Wat is het budget voor een terrashaard?

Je budget speelt natuurlijk een belangrijke rol in de keuze voor de juiste terrashaard. Zo kost een simpele vuurschaal een paar tientjes, terwijl een schanskorf terrashaard minimaal duizend euro kost. Ook het materiaal bepaalt het prijskaartje. Een cortenstalen terrashaard is al snel honderd euro duurder dan een zwarte stalen terrashaard. Kies je voor een terrashaard op gas? Dan ben je al minimaal €400 kwijt voor het vinden van een geschikte terrashaard. 

Weet je hoeveel je maximaal kwijt wil zijn? Dan wordt de keuze een stuk makkelijker!

Tip 3: Waar komt de terrashaard te staan in de tuin?

Weet je al waar je jouw terrashaard neer gaat zetten? Komt hij bijvoorbeeld onder een afdak, in het hoekje van de tuin, tussen bepaalde delen in of in een aanbouw? 

Wanneer je terrashaard op hout onder een afdak komt te staan is het belangrijk om de juiste kachelpijp te bestellen. Een terrashaard op gas kun je prima onder een afdak zetten. Het is bij beide typen terrashaarden belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de ruimte kan komen. Wil je een terrashaard liever in huis plaatsen of in een afgesloten ruimte? Kies dan voor een terrashaard op bio-ethanol.

Tip 4: Ben je handig? Maak je eigen terrashaard op gas

Ook dit jaar zijn terrashaarden op gas enorm populair. Je kent ze wellicht onder de naam 'vuurtafels'. Een vuurtafel kun je ook eenvoudig zelf maken. Zo is het mogelijk om van steigerhouten planken een vuurtafel te maken, maar je kunt ook met je oude tuintafel aan de slag. Voor het maken van een vuurtafel heb je een inbouwbrander op gas nodig. Een inbouwbrander is al verkrijgbaar vanaf €209,95.

Terrashaard op gas

Tip 5: Een hoge of lage terrashaard? 

Heb je een mooie loungehoek in je tuin of op je terras en wil je ook hier een matchende terrashaard of vuurtafel voor? Er komen momenteel steeds meer modellen op de markt die hier geschikt voor zijn! Zo hebben de meeste lounge-vuurtafels een hoogte van 35 à 40 centimeter. Komt de terrashaard wat verder van het zitgedeelte af te staan? Kies dan voor een op hout gestookte terrashaard. Zo kun je makkelijker van het vuur genieten.

En, welke terrashaard past bij jou?

Heb je inmiddels al een beter idee van de verschillende mogelijkheden? Het kiezen van de juiste terrashaard op gas of terrashaarden op hout neemt natuurlijk even wat tijd in beslag en gaandeweg zul je ongetwijfeld met vragen komen te zitten. Heb je vragen over een van de terrashaarden op onze webshop? Neem dan contact op met onze klantenservice en onze specialisten helpen je graag verder!