Tafelvuur: wat is het en welke soorten zijn er?

Wellicht heb je de term ‘tafelvuur’ al online voorbij zien komen of heb je er al mensen over gehoord, maar wat is het precies en welke soorten tafelvuren zijn er? Om je een eind op weg te helpen hebben wij de verschillende soorten tafelvuren voor jou op een rij gezet. Lees snel verder en ontdek ze allemaal!

Het meest bekende tafelvuur: de tafelhaard

Als eerste zien we dat men het woord ‘tafelvuur’ veel gebruikt om een tafelhaard aan te duiden. Een tafelhaard is een klein haardje die je los op een tafel kunt plaatsen. Veelal branden de tafelhaarden op bio-ethanol, maar er zijn ook tafelhaarden op gas.

Tafelvuur op bio-ethanol

Een tafelhaard, of tafelvuur, op bio-ethanol kun je binnen en buiten gebruiken. Het fijne van een bio-ethanol tafelvuur is dat er weinig rook, geur of roetvorming vrij komt. Je kunt de verbranding van bio-ethanol vergelijken met dat van een kaars. Je hoeft dus voor een tafelvuur op bio-ethanol geen grote aanpassingen te doen aan je huis. Wanneer het windstil en droog buiten is, kun je de tafelhaardjes op bio-ethanol ook buiten gebruiken.

Bekijk de tafelhaarden op bio-ethanol

Tafelvuur op bio-ethanol is relatief goedkoop. Zo shop je al een tafelhaardje op bio-ethanol vanaf € 44,95. De navulling, bio-ethanol, kun je ook voor een paar euro online bestellen.

Tafelvuur op gas

Naast de kleine tafelhaarden op bio-ethanol, zijn er ook tafelhaarden op gascartouches. De bekendste hiervan zijn de Cosiscoops gaslantaarns. In deze tafelhaardjes draai je in de onderkant een gascartouche, waarna je ze eenvoudig aan kunt zetten. De tafelhaardjes op gas zijn alleen buiten te gebruiken.

Cosiscoop drop tafelvuur

Bekijk de tafelhaarden op gas

Tafelvuur zelf maken? Dat kan ook met een inbouwbrander!

Naast de tafelhaardjes kan men ook met tafelvuur een inbouwbrander bedoelen. Met een inbouwbrander kun je van een bestaande (tuin)tafel een tafel met vuur maken. Dit doe je door in een bestaande tafel een uitsparing te maken, waarin je het inbouwbrander kunt laten zakken. Aan de gasslang van de inbouwbrander kun je een propaangasfles aansluiten. Met de regelknop aan de zijkant van de inbouwbrander kun je de hoogte van het tafelvuur instellen.

Je kunt ook zelf een vuurtafel maken. Hiervoor hebben we een handleiding geschreven welke je gratis kunt downloaden. Op de foto hieronder zie je de zelfgemaakte vuurtafels van een restaurant in Bergen op Zoom. 

Maak je eigen tafelvuur met een inbouwbrander

Op het tafelvuur liggen lavasteentjes. Je kunt hierop ook nog keramische stammetjes neerleggen, zodat het tafelvuur extra sfeervol is. Zorg ook voor een veilige omgeving rondom het tafelvuur heen door hier een bijpassende glazen ombouw te plaatsen. Met een tafelvuur is gezelligheid en sfeer gegarandeerd! 

Bekijk de inbouwbranders als tafelvuur

Luxe tafelvuur; kies voor een vuurtafel

Als laatste kan met tafelvuur ook een vuurtafel worden bedoeld. Een vuurtafel is tafel waarin een inbouwbrander al is ingebouwd. Deze tafel kun je over het bij je loungeset neerzetten. Er zijn ook hogere vuurtafels verkrijgbaar, waaraan je een normale stoel kunt schuiven.

Een vuurtafel als tafel vuur

Een vuurtafel biedt veelal voldoende ruimte voor het netjes opbergen van een gasfles. Hierdoor creëer je een veilige omgeving. Daarnaast kun je de vuurtafels, net zoals de inbouwbranders, uitbreiden met diverse accessoires zoals keramische stammetjes of een glazen ombouw.

Bekijk de vuurtafels