Een sfeerhaard buiten maakt je tuin af!

Met een sfeerhaard in de tuin kun je ook tijdens de koudere dagen of maanden van het jaar heerlijk buiten blijven zitten. Er zijn vele sfeerhaarden op de markt te vinden, van kleinere modellen op hout gestookt tot grotere sfeerhaarden welke je (deels) in de erfafscheiding kunt verwerken. Waar moet je nu beginnen met zoeken? Wij nemen je graag mee op reis naar de perfecte sfeerhaard voor buiten!

Kies je voor een sfeerhaard voor buiten op hout gestookt?

Er is een groot aanbod in sfeerhaarden voor buiten. Zo zijn er de klassiekers, zoals stalen of cortenstaal sfeerhaarden op hout gestookt. Deze sfeerhaarden nemen vaak niet veel ruimte in, waardoor zij ook voor de kleine tuin geschikt zijn.  

Bij je zoektocht naar de perfecte sfeerhaard voor buiten op hout gestookt, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Is de schoorsteen hoog genoeg van de sfeerhaard? Je wilt natuurlijk niet buiten in de rook zitten (en ook geen ruzie met je buren natuurlijk).
  • Past de sfeerhaard in de tuin qua stijl? Cortenstaal geeft een warme uitstraling aan je tuin, de zwarte haarden passen perfect in een moderne tuin.
  • Komt de sfeerhaard in de hoek van het terras of de tuin te staan? Zoek dan naar een sfeerhaard met een brede opening. Hierdoor kun je het vlammenspel vanuit meerdere hoeken goed bekijken.
  • Komt de sfeerhaard onder een overkapping te staan? Zorg dan dat je een goede kachelpijp (dubbelwandig) door het dak hebt.

Een relatief simpele sfeerhaard begint bij ongeveer 135 euro. Je kunt ook voor een wat luxer model kiezen, waarbij je bijvoorbeeld een houtopslag onder het stookgedeelte hebt. Sommige sfeerhaarden kun je verder uitbreiden met bijvoorbeeld een barbecuerooster of andere accessoires.

Bekijk hier alle sfeerhaarden op hout gestookt

Of liever een sfeerhaard op gas voor buiten?

Naast de klassiekers op hout gestookt, zijn de laatste jaren de sfeerhaarden op gas steeds populairder geworden. Sfeerhaarden op gas, ook wel vuurtafels genoemd, zijn een luxe toevoeging voor buiten. Ze produceren minder warmte dan een sfeerhaard op hout gestookt, maar dankzij de handige regelknoppen aan de zijkant zijn ze eenvoudiger te bedienen. 

In een sfeerhaard op gas kun je een gasfles (5 kg) veilig opbergen in de gasbox. Het voordeel van een sfeerhaard op gas is dat je hem ook eenvoudig voor een kortere tijd aan kunt zetten. Een sfeerhaard op hout steek je veelal aan voor een langere tijd.

Bekijk hier alle sfeerhaarden op gas

Een sfeerhaard op gas is wat duurder dan een sfeerhaard op hout gestookt. Een sfeerhaard op gas begint over het algemeen bij 400 euro, terwijl een sfeerhaard op hout begint bij 135 euro. 

Een sfeerhaard in de erfafscheiding plaatsen of midden in de tuin

Een sfeerhaard in de tuin als een echte eye-catcher? Dan is een schanskorf sfeerhaard wat voor jou! De schanskorf sfeerhaarden voor buiten zijn robuust en kunnen op diverse manieren in de tuin worden neergezet. Zo kun je deze sfeerhaarden integreren in de erfafscheiding, je kunt ze midden in de tuin neerzetten of juist in een hoekje.

Je ontvangt de schanskorf en de stenen apart. Eenmaal op de juiste plaats gezet en gevuld met stenen, kun je de schanskorf haard niet meer verplaatsen.

Je kunt bij een aantal schanskorf sfeerhaarden kiezen voor een ingebouwde gashaard of juist voor een op hout gestookte haard. Daarnaast zijn de schanskorf sfeerhaarden verder uit te breiden met allerlei accessoires, waaronder een langere luchtpijp, regenkapje, barbecue-accessoires en meer!

Bekijk hier alle schanskorf sfeerhaarden

Zelf een sfeerhaard voor buiten maken of liever een kant en klaar model?

Zelfgemaakte sfeerhaarden voor buiten

Wil je eens sfeerhaard die perfect bij de inrichting van tuin, je meubels en je huis past? Dan kun je deze natuurlijk ook zelf maken! Met de diverse inbouwbranders op gas kun je van je bestaande tuintafel een sfeerhaard voor buiten maken. Daarnaast kun je natuurlijk ook vanaf ‘scratch’ beginnen en de sfeerhaard helemaal zelf ontwerpen. 

Inbouwbranders zijn in vele formaten verkrijgbaar. Let bij het uitzoeken van de juiste inbouwbrander op de afmetingen en het vermogen (meer vermogen = hogere vlammen). Zo hebben de Enjoyfires inbouwbranders bijvoorbeeld meer vermogen dan de andere merken.

Bekijk hier alle inbouwbranders om zelf een sfeerhaard buiten te maken