Buitenhaard kopen? Alle buitenhaarden op een rij!

Buitenhaarden zijn er in vele verschillende soorten, maten, modellen, merken en prijsklassen. Zo zijn er buitenhaarden op gas, buitenhaarden op hout gestookt en er zijn bio-ethanol buitenhaarden. Maar welke buitenhaard is nu geschikt voor welke setting en waarom zou je daar voor kiezen? Om je te helpen hebben wij voor jou een handig overzicht gemaakt, zodat het zoeken naar de perfecte buitenhaard een stuk soepeler verloopt. 

Een buitenhaard op gas, hout of bio-ethanol?

Het eerste waar we naar gaan kijken is de brandstof van de buitenhaard. Kies je voor gemak en voor gas? Voor de heerlijke houtgeur of kies je voor een duurzame brandstof met bio-ethanol? Hieronder vind je van alle drie de brandstoffen de voordelen. 

Buitenhaard op gas

Buitenhaarden op gas worden ook wel 'vuurtafels' genoemd. Deze buitenhaarden op gas zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. De drie bekendste merken met buitenhaarden op gas zijn: Enjoyfires, Cosi-Fires en Happy Cocooning

Cosi-Fires buitenhaarden op gas

Buitenhaard op gas van Cosi-Fires

Een buitenhaard op gas kun je eenvoudig voor een korte tijd aanzetten. Wil je bijvoorbeeld een kwartiertje genieten van de warmte van de gashaard? Dan is dat geen probleem! Daarnaast zijn gas buitenhaarden inmiddels in vele verschillende modellen en materialen verkrijgbaar. Of je nu fan bent van een industriële aluminium buitenhaard op gas, of juist een karakteristieke houten buitenhaard, er is altijd wel een buitenhaard te vinden die bij jouw tuin past.

Een buitenhaard op gas is wat duurder in de aanschaf dan een buitenhaard op hout of een buitenhaard op bio-ethanol gestookt. De verkoopprijs begint veelal bij €400. Daarnaast moet je eens in de zoveel tijd een nieuwe gasfles aanschaffen.

Bekijk hier alle gas buitenhaarden

Buitenhaard op hout

Buitenhaard gestookt op hout in zwart gecoat staal

Een buitenhaard gestookt op hout geeft al snel een nostalgisch gevoel. De heerlijke geur van brandend hout doet je bijvoorbeeld denken aan die ene skivakantie of aan de gezelligheid van kerst. Een buitenhaard op hout gestookt is verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals zwart gecoat staal, het roestige cortenstaal, maar ook in een robuuste versie van schanskorf stenen.

Een 'simpele' buitenhaard op hout begint veelal bij een verkoopprijs vanaf €150. Wanneer je kiest voor een grote robuuste schanskorf buitenhaard ben je al snel een paar honderd euro kwijt. Deze grote schanskorf buitenhaarden kun je integreren in de erfafscheiding. 

Het voordeel van gestookt hout is dat het al snel een gezellig gevoel geeft. Wel kost het aan houden van het vuur iets meer moeite doordat je er continu houtblokken op moet leggen.

Bekijk hier alle hout buitenhaarden

Buitenhaard op bio-ethanol

Als laatste zijn er ook nog bio-ethanol buitenhaarden. Buitenhaarden gestookt op bio-ethanol kun je niet altijd buiten gebruiken. Dit komt omdat het windstil moet zijn en het mag niet regenen. Wanneer het hard waait kan de wind in de brander slaan en er kan een gevaarlijke situatie worden gecreëerd. Daarom wordt er vaker voor gekozen om een bio-ethanol buitenhaard in huis te gebruiken. 

Waarom zou je dan voor een bio-ethanol buitenhaard kiezen? Simpel; is het weer te 'slecht', dan gebruik je de buitenhaard in huis. Laat het weer het toe, dan kun je de bio-ethanol buitenhaard naar buiten verplaatsen. Bio-ethanol is de enige haard die je van deze drie in huis kunt gebruiken zonder dat je hiervoor grote aanpassingen hoeft te doen aan je huis.

Bekijk hier alle bio-ethanol buitenhaarden

Een buitenhaard zelf maken of inbouwen?

In plaats van een complete buitenhaard aanschaffen, kun je deze ook zelf maken. Zo zijn er diverse branders welke je in een tafel kunt plaatsen of waarmee je zelf een grote buitenhaard kunt maken. Kies voor een brander op propaangas of voor een brander op bio-ethanol. Net zoals bij de bio-ethanol buitenhaarden kun je de bio-ethanol branders ook alleen gebruiken wanneer de weersomstandigheden dit toelaten.

Je vindt op onze website verschillende soorten inbouwbranders, maar het belangrijkste verschil is de brandstof. Zo zijn er vele inbouwbranders op propaangas, waar je een gasfles op aansluit. Deze branders kun je alleen gebruiken voor buitenhaarden. Daarnaast vind je ook diverse inbouwbranders op bio-ethanol. Deze branders kun je alleen gebruiken voor binnenhaarden.

Bekijk hier alle inbouwbranders om zelf een buitenhaard te maken

Buitenhaard als barbecue gebruiken

Wat is nou gezelliger dan met de familie genieten van het vuur en daarna de buitenhaard gebruiken als barbecue? Vele buitenhaarden zijn verkrijgbaar met barbecuerooster. Daarnaast kun je ook vuurschalen gebruiken als buitenhaard. Bij de vuurschalen kun je een grillring of grillrooster er bovenop plaatsen om zo eten te braden.

Bekijk hieronder de categorieën en kies de buitenhaard die bij jou past

Start je zoektocht hieronder en bekijk de diverse buitenhaarden. Heb je een vraag over een bepaalde buitenhaard? Neem contact op met onze buitenhaard-experts en wij helpen je graag verder!