Alles wat je moet weten over bio-ethanol lees je hier

Bio-ethanol: alles wat je moet weten

Je hoort en ziet ze steeds meer: bio-ethanol haarden. Maar, wat is bio-ethanol precies? en waarom wordt het in huis steeds vaker gebruikt? Is bio-ethanol wel echt zo milieuvriendelijk en wat valt er nog meer te weten over deze brandstof? We snappen dat je met veel vragen zit, wij hadden dat ook! Lees snel verder en kom hier alles te weten over bio-ethanol.

Wat is bio-ethanol?

Laten we beginnen bij het begin: wat is bio-ethanol? Bio-ethanol is een biologisch vloeibaar product en wordt gemaakt van natuurproducten zoals riet- en bietsuiker, aardappelen, maïs, graan etc. Een andere naam voor bio ethanol is ook wel gedenatureerde alcohol. De wetenschappelijke naam is C2h6O.

Bio-ethanol is 100% milieuvriendelijk. Bij de verbranding van bio-ethanol komen alleen CO2 en H20 vrij. Daarnaast is het rookvrij, roestvrij en zorgt het voor schoon vuur. Er is alleen een lichte geur aanwezig wanneer de verbranding van bio-ethanol stopt, maar dit verdwijnt snel.

Wat kost bio-ethanol? 

Bio-ethanol kun je zowel online als in winkels aanschaffen in literflessen. Bij ons kun je de bio-ethanol flessen aanschaffen in een pakket van 6 flessen en in een pakket van 12 flessen.

Waar kun je bio-ethanol in gebruiken?

Nu we weten wat bio-ethanol is, wil je natuurlijk weten waar je bio-ethanol allemaal in kunt gebruiken! Wanneer je bio-ethanol als brandstof wilt gebruiken voor een sfeerelement in huis, kan dat alleen in speciale bio-ethanol haarden en bio-ethanol branders. Deze bio-ethanol haarden en branders hebben een haardje waarin je de bio-ethanol giet. In dat haardje zitten ook watten. Deze watten zuigen zich vol met de vloeistof. Vervolgens kun je de bio-ethanol aansteken met een lange aansteker.

Wat voor bio-ethanol haarden zijn er (online) te koop? 

Bio-ethanol haarden zijn in allerlei vormen, maten en soorten te verkrijgen. In onze webshop vind je de volgende soort bio-ethanol haarden:

  • Bio-ethanol branders om zelf een haard mee te maken.
  • Bio-ethanol tafelhaarden. Dit zijn kleinere losstaande haardjes die je op tafel kunt plaatsen.
  • Bio-ethanol haarden losstaand. Dit zijn grotere bio-ethanol haarden die je bijvoorbeeld in de tuin of naast de voordeur kunt plaatsen.
  • Bio-ethanol wandhaarden. Deze kun je eenvoudig aan de muur bevestigen.

Bekijk hier de bio-ethanol haarden

Kun je een bio-ethanol haard binnen en buiten gebruiken?

Bio-ethanol is een veilige brandstof. Daarom kun je het zowel binnen als buiten gebruiken.

bio-ethanol binnen of buiten gebruiken? Het kan allebei!

Je kunt de bio-ethanol alleen niet buiten gebruiken wanneer het regent of waait. Hierdoor bestaat namelijk de kans dat de bio-ethanol vloeistof uit de brander of haard waait.

Het gebruik van bio-ethanol binnen is perfect voor huizen waarbij geen rookkanaal of gasaansluiting mogelijk is, zoals bij nieuwbouwhuizen. Bio-ethanol is vrijwel geurloos (afhankelijk van de soort bio-ethanol), waardoor een ventilatie systeem niet nodig is. Wel kun je het beste even een deur of raampje open zetten.

Let op: veel roet en stank bij het gebruiken van bio-ethanol? Dan heb je een lage kwaliteit bio-ethanol aangeschaft. Zorg dus voor een kwalitatief goede bio-ethanol en je hebt nergens last van.

De voordelen en nadelen van een bio-ethanol

Bio-ethanol is een fijne brandstof om te gebruiken in een sfeerhaard. Natuurlijk kleven overal voor- en nadelen aan, zo ook aan bio-ethanol.

Voordelen bio-ethanol

  • Wanneer je kiest voor een haard op bio-ethanol geniet je op een schone en duurzame manier van een sfeerhaard. 
  • Je hoeft geen grote aanpassingen aan je huis te doen. Een raam openzetten is al voldoende!
  • Bio-ethanol is een relatief goedkope brandstof.
  • Bio-ethanol is een goedkoop alternatief voor een houtkachel andere sfeerhaard.

Nadelen bio-ethanol

  • Bio-ethanol geeft minder warmte dan bijvoorbeeld een houtkachel. Wil je een ruimte verwarmen? Dan is een bio-ethanol haard niet geschikt.
  • Je dient altijd een raam open te hebben voor frisse lucht.
  • Het gebruik van bio-ethanol kan gevaarlijk zijn. Daarom dien je altijd goed de handleiding van de haard te lezen. Daarnaast mag je een bio-ethanol haard nooit te snel bijvullen na gebruik. Het kan lijken alsof de vlammen gedoofd zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Hoe warm wordt bio-ethanol?

Bio-ethanol kun je niet echt vergelijken met producten op gas. Bio-ethanol geeft namelijk wel warmte af, maar is geen verwarmingselement zoals bijvoorbeeld een vuurtafel op gas of een houtkachel.

Kies je voor een kleine bio-ethanol tafelhaard, dan zal deze dus geen warmte afgeven en is hij meer voor de sier. Kies je voor een wandhaard of grotere inbouwbrander op bio-ethanol? Dan zal deze wel meer warmte afgeven maar niet een hele ruimte verwarmen.

Is bio-ethanol veilig?

Zoals we hierboven al hebben aangegeven is bio-ethanol een schone en veilige brandstof, mits je natuurlijk de haard goed gebruikt. 

Lees voor het gebruik van je bio-ethanol haard of brander goed de handleiding door. Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten waar je bij het gebruik van een bio-ethanol haard op moet letten:

  • Wanneer je de bio-ethanol in de brander hebt gegoten, dien je dit aan te steken met een lange aansteker.
  • De vlammen van een bio-ethanol haard hebben even nodig om mooi op te branden. Dit duurt ongeveer +/- 15 minuten. Wees hier geduldig voor.
  • Wanneer de bio-ethanol is opgebrand en je wilt de brander bijvullen, wacht dan minstens 30 minuten. Het kan lijken alsof de bio-ethanol volledig opgebrand is, maar dit hoeft niet zo te zijn!
  • Wil je de bio-ethanol haard eerder stoppen? Dan kun je de brander afsluiten met de meegeleverde vlamsluiter.