Vuurhaard in de tuin? Weet welke vuurhaard je moet kopen (TIPS)

Met een vuurhaard in de tuin creëer je in een handomdraai meer sfeer, warmte en gezelligheid. Online en in de winkel zijn er tal van vuurhaarden te vinden. Zo zijn er vuurhaarden op gas, vuurhaarden op hout gestookt, kleine vuurhaarden, grote vuurhaarden en natuurlijk nog veel meer. Kortom, er is meer dan genoeg keuze! Maar welke vuurhaard past nu bij jou? Wij vertellen je graag meer over alle soorten vuurhaarden, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Wat is een vuurhaard?

Een vraag die bij veel mensen naar voren komt is ‘Wat is een vuurhaard?’. Een vuurhaard is iedere haard waarin je vuur kunt maken. Dit kan een houthaard zijn, maar ook een vuurschaal, vuurtafel op gas, inbouwbrander of bijvoorbeeld een bio-ethanol tafelhaard. Een vuurhaard is de verzamelnaam voor al deze terrasverwarmers.

De verschillende vuurhaarden voor in de tuin

De reden om voor een vuurhaard in de tuin te kiezen kan verschillen. Zo wil de een meer sfeer creëren in de tuin en kiest de ander juist genieten van de warmte

1. Een vuurhaard op gas - alleen geschikt voor buiten 

Wanneer je meer sfeer wil creëren, is een vuurhaard op gas de perfecte match. Een vuurhaard op gas is ook bekend onder de naam ‘vuurtafel’. Een vuurhaard op gas is verkrijgbaar in verschillende modellen, materiaalsoorten (hout, aluminium, composiet) en van verschillende merken. De bekendste merken voor vuurhaarden op gas zijn Enjoyfires, Cosi-fires en Happy Cocooning.

Een vuurhaard op gas van Cosi-fires

Aan deze vuurhaard sluit je eenvoudig een propaangasfles aan. De propaangasfles berg je op in de vuurhaard, zodat hij uit het zicht staat. Van dit type vuurhaard komt wel iets van warmte af, maar niet voldoende om een hele ruimte te verwarmen.

Een vuurhaard op gas is perfect om te gebruiken in een drukke(re) woonwijk. Je hebt hierbij namelijk geen last van rookontwikkeling of de geur van brandend hout. Aan een vuurhaard op gas hangt wel een prijskaartje. Je shopt een vuurhaard op gas namelijk vanaf €500 à €600. Daarnaast dien je natuurlijk eens in de zoveel tijd de gasfles te vervangen.

Bekijk hier de vuurhaarden op gas

2. Een vuurhaard op gas zelf maken

Zoals hierboven gezegd is een vuurhaard op gas wel wat duurder in de aanschaf. Heb je een kleiner budget of al een mooie bestaande tuintafel? Dan kun je ook zelf een vuurhaard op gas maken. Hiervoor gebruik je een 'inbouwbrander'. Dit is de gashaard die ook in een vuurtafel zit, maar dan zonder de rest van de tafel. 

Restaurant La Grotta uit Bergen op Zoom heeft zelf vuurhaarden gemaakt voor op het terras, die perfect matchen bij de andere meubels

Met een inbouwbrander kun je dus van een bestaande tuintafel een vuurhaard maken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een inkeping te maken in een bestaande tuintafel, de inbouwbrander hierin te laten zakken en een gasfles hierop aan te sluiten. Voilá, je vuurhaard op gas is klaar. Je kunt ook de complete vuurhaard zelf maken van bijvoorbeeld steigerhout.

Inbouwbranders zijn van verschillende merken verkrijgbaar, zoals Enjoyfires, Sparkly Fire, Cosi-fires en Happy Cocooning. Wil je een low-budget vuurtafel maken? Dan raden wij de Sparkly Fire inbouwbranders aan! Deze gashaarden zijn de goedkoopste in de markt en doen zeker niet onder qua kwaliteit.

3. Geniet van de sfeer van een vuurhaard op hout gestookt

Wil je een vuurhaard gebruiken om heerlijk warm in de tuin te kunnen zitten? Dan is een vuurhaard op hout gestookt de perfecte keuze. Een vuurhaard op hout gestookt is ook wel bekend onder de naam ‘tuinkachel’, ‘houtkachel’ of ‘buitenhaard’. In een haard zoals dit plaats je houtblokken. Van dit soort vuurhaarden zijn veel verschillende types te verkrijgen. Zo zijn er vuurhaarden met een houtopslag, vuurhaarden met een lange kachelpijp of simpele vuurhaarden die je al koopt voor een paar tientjes.

Vuurhaard op hout gestookt

Een vuurhaard op hout gestookt is een fijne sfeermaker in de tuin. Het vuur is betoverend en geeft al snel veel warmte af. Een vuurhaard kun je al voor een paar tientjes kopen of voor meer dan duizend euro. Let bij het uitzoeken van de juiste vuurhaard op de kwaliteit van de haard. Een goede graadmeter is de dikte van het staal of bijvoorbeeld het gewicht.

Bekijk hier de vuurhaarden op hout gestookt

Een vuurhaard binnen plaatsen?

Wil je naast buiten ook binnen kunnen genieten van een gezellig vuurtje? Dat kan! Er zijn verschillende vuurhaarden, zoals houtkachels, verkrijgbaar om binnen te plaatsen.

Heb je een nieuwbouwhuis of wil/kan je geen grote aanpassingen doen aan je woning? Dan biedt een bio-ethanol vuurhaard een goede uitkomst. Bio-ethanol wordt gezien als een voordelige, schone brandstof. De verbranding van bio-ethanol is te vergelijken met een kaars. Heb je een bio-ethanol vuurhaard in huis staan, klein of groot, zet dan altijd wel even een raampje open op een kier voor voldoende frisse lucht.

Passend advies nodig? Vraag het onze experts!

Heb je vragen over de vuurhaarden of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Dat kan per mail, via de telefoon of via de chat. Onze vuurhaard-experts staan je graag te woord.

We hebben daarnaast ook een informatiepagina met informatie over alle soorten vuurhaarden. Zo vind je hier informatie over de vuurhaarden op gas (vuurtafels), vuurhaarden op hout gestookt (tuinhaarden), maar ook hoe je zelf een vuurhaard op gas kunt maken en welke vuurhaarden er zijn voor binnen. Kortom, genoeg te vinden!