Vind de perfecte openhaard voor in de tuin

Openhaard tuin

Je kent vast wel de klassieke openhaard in huis vroeger bij opa en oma, met een grote schouw eromheen. Tegenwoordig zie je dit soorten openhaarden bijna niet meer. Openhaarden worden nu geleverd in een strak, of slanker klassiek design. Doordat het binnen leven steeds meer naar buiten wordt gehaald, is de openhaard ook steeds meer in de tuin terug te vinden. Met een openhaard in de tuin kun je ieder seizoen aangenaam van het buitenleven genieten, zeker wanneer je de openhaard onder een overkapping plaatst. Maar bij het zoeken naar de juiste openhaard, welke is dan geschikt voor jouw tuin? Wij helpen je graag een eind op weg met het uitkiezen van de juiste openhaard!

Kies je een openhaard in de tuin voor sfeer, warmte of allebei?

Een openhaard in de tuin kun je voor verschillende toepassingen gebruiken. Wil je een openhaard juist voor de sfeer, zoals het knisperende vuur wat je op de achtergrond hoort. Of ben je juist op zoek naar een openhaard die veel warmte biedt, zodat je aangenaam in de tuin kunt zitten?

Indien je opzoek bent naar een openhaard in de tuin voor sfeer, dan kun je kiezen uit een normale houthaard of uit een vuurtafel/gashaard.

Openhaard in de tuin - kies voor een gashaard / vuurtafel

Een luxe vuurtafel in de tuin als haard

Een houthaard biedt naast sfeer ook meer warmte. Met een houthaard in de tuin kun je vaker in het jaar heerlijk buiten zitten. Zeker wanneer de houthaard onder een overkapping staat! Hierdoor blijft de warmte heerlijk hangen. Ook geeft de geur van het brandende hout en het geknisper een extra beleving.

Een vuurtafel biedt veel sfeer en wat minder warmte dan een houthaard. Op een de gashaard van een vuurtafel kun je keramische stammetjes plaatsen, zodat het net lijkt alsof het vuur aan het branden is. Een vuurtafel kun je eenvoudig bedienen en ook voor een paar minuten aanzetten, omdat je alleen via de regelknop en de ontsteker het vuur aan hoeft te zetten.

Welke soorten openhaarden zijn er voor in de tuin?

Zoals gezegd zijn er globaal twee soorten openhaarden voor in de tuin: de houthaard en een vuurtafel/gashaard.

Een openhaard op (propaan)gas in de tuin begint steeds populairder te worden. Zeker doordat we het laatste jaren steeds meer vakantie zijn gaan vieren in eigen tuin. Hieronder zie je de populairste openhaarden van het afgelopen jaar. Onder het tafelblad van de openhaarden kun je netjes en veilig een 5kg propaangasfles opbergen. 

Bekijk hier alle openhaarden op gas

 

Wil je toch liever de klassieke houthaard als openhaard in de tuin? Dan heb je ook zeker een prachtig product in de tuin staan. Hieronder zie je de 4 populairste openhaarden voor in de tuin van het afgelopen jaar. Kies je voor een openhaard met ingebouwde houtopslag onder het stookgedeelte, voor een openhaard met een extra brede opening of voor een openhaard of voor een openhaard met een hogere schoorsteen?

Bekijk hier alle openhaarden tuinhaarden

Welke houtsoort gebruik je in een openhaard?

Wanneer je kiest voor een openhaard in de tuin die op hout wordt gestookt, is het belangrijk dat je hiervoor het juiste hout gebruikt. Let er ten eerste op dat het hout goed droog is. Als het hout nog nat is, gaat het veel roken.

Kies daarnaast niet voor hout dat vele hars bevat. Hout met veel hars zorgt voor vonken. Kies bijvoorbeeld voor hout van loofbomen. De volgende houtsoorten kun je goed gebruiken: eiken, berken, essen, beuk. Gebruik geen hout van naaldbomen. Deze bomen bevatten veel hars. Dit is onder andere dennenhout, larikshout, vurenhout en grenenhout.