Tuinkachel kopen? Hier moet je op letten!

Ben je op zoek naar een fijne warmtebron voor in de tuin? Kies dan voor een goede tuinkachel. Met de juiste tuinkachel kun je het hele jaar door buiten blijven zitten en verleng je het buitenseizoen. Van vroeg in het voorjaar genieten van het getjirp van vogeltjes tot heerlijk na borrelen in de herfst, het kan allemaal! Maar welke tuinkachel voldoet nu aan jouw wensen? En welke tuinkachel is kwalitatief het beste, zonder dat je heel je portemonnee hoeft leeg te trekken. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het uitzoeken van de perfecte tuinkachel. Welke punten dat zijn lees je hieronder!

Shop hier de tuinkachels

Komt de tuinkachel droog in de tuin te staan?

Niet iedere tuinkachel is even weerbestendig. Een aantal tuinkachels gedijen beter wanneer ze droog onder een overkapping komen te staan. Hierdoor hebben de weersinvloeden minder vat op de kwaliteit van het staal, waardoor je extra veel jaren van de tuinkachel kunt genieten.

Komt de tuinkachel open en bloot in de tuin te staan? Kies dan voor een cortenstaal tuinhaard! De sterkte van cortenstaal is vergelijkbaar met dat van RVS. Cortenstaal heeft een kenmerkende roestbruine kleur wat het staal beschermt tegen verdere corrosie. De zwart gecoate tuinkachels kun je beter onder een overkapping plaatsen.

Hoeveel ruimte moet de tuinkachel kunnen verwarmen?

Bij veel tuinkachels wordt vermeldt hoeveel kubieke meter zij kunnen verwarmen. Heb je bijvoorbeeld een grote overkapping waar de tuinkachel onder komt te staan? Dan heb je hiervoor een andere tuinkachel nodig dan wanneer hij aan de zijkant van het terras komt te staan en er geen overkapping is.

Het fijne van een tuinkachel onder een overkapping is dat de warmte blijft hangen. Zo kun je met een relatief kleine tuinkachel voldoende warmte creëren om aangenaam te kunnen blijven zitten.

Let op het rendement van de tuinkachel

Bij sommige tuinkachels zie je ook het ‘rendement’ erbij staan. Het rendement geeft aan in hoeverre de verbranding van het hout optimaal wordt benut door de tuinkachel. Een hoog rendement = een efficiëntere verbranding. Een hoog percentage is dus positief. Wanneer een tuinkachel efficiënt het hout verbrandt, hoef je minder hout te gebruiken. Dit is natuurlijk ook goed voor het milieu!

Wat is het belangrijkste doel van de tuinkachel?

Wil je een tuinkachel alleen gebruiken voor het creëren van meer sfeer, of wil je ook bijvoorbeeld wat lekkere hapjes ermee kunnen bakken? We hebben diverse tuinkachels in onze collectie van Cosi-fires en Forno waarmee je de heerlijkste pizza’s en broodjes kunt bakken.

Bekijk de tuinkachels met oven

Waar komt het afvoerkanaal van de tuinkachel?

Woon je in een drukke woonwijk of ergens aan de rand van de stad? Zelf optimaal genieten van een tuinkachel is natuurlijk fijn, maar het is ook fijn dat de buren geen last hebben van de rookvorming. Woon je dicht op de buren? Dan kun je ook kiezen voor een tuinkachel op elektriciteit of een tuinkachel op gas.

Bij onze tuinkachels worden geen rookkanalen meegeleverd, omdat alle situaties uniek zijn. Zo heb je een ander afvoerkanaal nodig wanneer je deze wilt plaatsen door het dak van de overkapping dan wanneer je alleen een recht kanaal omhoog hebt.