Tuinhaard of terrashaard aansteken zonder veel rook? Dat doe je zo!
Een tuinhaard of terrashaard zorgt voor veel warmte, sfeer en gezelligheid in de tuin. Niet voor niets zijn ze nog steeds razend populair! Zowel in de zomer als in de winter is het fijn om van deze warmte te genieten. Helaas kan het verkeerd stoken van hout in je tuinhaard voor enige overlast zorgen voor je buren. Denk hierbij aan meer stank of rookontwikkeling. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je het hout kunt stoken zonder dat je anderen tot overlast bent. Hoe dat moet lees je hieronder.
Nog geen terrashaard? Shop ze hier!
Je haard aanmaken op de Zwitserse methode
Veel mensen stoken een vuurtje in de tuinhaard door het hout als een torentje op te stapelen en dit aan te steken met een aanmaakblokje of krant. Deze methode kan voor meer rook zorgen. Door in je tuinhaard te stoken op de ‘Zwitserse methode’ kun je de rookvorming tegengaan.
Stoken op de Zwitserse methode in je tuinhaard doe je namelijk anders. Hierbij steek je het hout niet van onderen aan, maar juist van boven. Hoe het werkt?
- Je legt twee houtblokken naast elkaar neer met enige ruimte ertussen.
- Hier bovenop leg je weer twee houtblokken, maar dan haaks op de onderste. Net zoals hoe je een Jenga toren opstapelt!
Op deze manier maak je een klein torentje. Bovenop leg je de aanmaakblokken welke je vervolgens aansteekt. Het vuur kan vervolgens rustig opstarten, zodat je minder overlast creëert!
3 extra tips voor het aansteken van je haard
Oké, dus hout op de juiste manier plaatsen in je haard of vuurschaal kan al voor minder overlast zorgen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips die je helpen met het optimaal aansteken van je tuinhaard:
- Gebruik altijd goed gedroogd hout met een maximaal vochtpercentage van 15-20%. Wanneer hout niet droog genoeg is, kan dit zorgen voor extra rookontwikkeling. Daarnaast brandt vochtig hout minder goed dan droog hout.
- Gebruik aanmaakblokjes, kleine stukjes hout of kranten om het hout aan te steken. Gebruik nooit licht ontvlambare vloeistoffen, zoals benzine, spiritus of lampenolie. Dit kan voor extreem gevaarlijke situaties zorgen.
- Leg het hout niet te dicht tegen elkaar aan, zodat de verbranding optimaal tot stand kan komen.
Welk hout is het beste om te gebruiken in een tuinhaard?
Veel houtsoorten zijn goed om te gebruiken in een tuinhaard, zoals hout van de wilg, berk, populier of els. Kies niet voor een houtsoort van naaldbomen, omdat dit type hout veel hars bevat. Hierdoor kan het gaan knetteren en kunnen er vonken ontstaan. Dat heb je natuurlijk liever niet! Gebruik daarnaast ook geen hout dat geïmpregneerd of geverfd is. Bij de verbranding van deze soorten hout kunnen schadelijke dampen vrijkomen en het kan daarnaast ook schade aan je tuinhaard veroorzaken.