Houtkachel buiten onder de veranda zetten, kan dat?

Een van de tuintrends die je de laatste jaren steeds meer ziet, is dat het woonkamer-gevoel meer naar de buiten wordt gehaald. Door een houtkachel buiten te plaatsen, kun je ook op de frissere dagen en donkere avonden buiten blijven zitten. Om de warmte nog meer in de tuin te laten hangen, kun je een houtkachel onder de overkapping of onder je veranda plaatsen. Er zijn hierbij wel een aantal punten waar je op moet letten. Wat deze punten zijn, vertellen wij je graag.

Bekijk hier de houtkachels voor buiten

Mag een houtkachel buiten eigenlijk wel?

Eigenlijk een vraag die we onszelf eerst moeten stellen: mag een houtkachel buiten eigenlijk wel? Het antwoord is ja. Een houtkachel mag je gewoon buiten gebruiken. Probeer wel bij het gebruik van de houtkachel buiten een beetje rekening te houden met de buren. Dat kun je doen door bijvoorbeeld alleen droog hout te stoken (maximaal 15% vochtigheid). Als het hout te nat is, ontstaat er veel rookontwikkeling. Ook dien je buiten de kachelpijp van de houtkachel eens per jaar te laten schoonmaken.

Staat er weinig tot geen wind? Vraag jezelf dan af of het handig is om de houtkachel aan te zetten. De buren kunnen dan veel last hebben van de rook.

Kan op de veranda een houtkachel buiten staan?

Het is niet mogelijk om iedere houtkachel buiten op de veranda te zetten. Zo is iedere veranda anders, dus is het ook niet in iedere situatie mogelijk. Let op de volgende punten om te kijken of jouw veranda geschikt is:

  • Zorg dat er minimaal één volledig open zijde is van je veranda, voor een goede toevoer van frisse lucht.
  • Zet de houtkachel niet op een houten ondergrond. Zorg altijd dat hij op een stenen of hittebestendige ondergrond staat.
  • De houtkachel moet goed beschermt zijn tegen de weersinvloeden. Dan gaat de houtkachel langer mee. Laat hem dus niet in de regen staan, maar zet hem buiten beschut weg.
  • Zorg dat de houtkachel buiten minimaal 60 cm van een muur af kan staan. De achterkant van de houtkachel wordt ook warm.

Welke houtkachel is geschikt voor een veranda?

Wanneer je een houtkachel voor de veranda aan het zoeken bent, is het belangrijk om eerst te kijken naar de houtkachels die geschikt zijn voor buiten. Je kunt namelijk niet iedere kachel buiten gebruiken. Binnen kachels kunnen te snel doorroesten, wat natuurlijk slecht is voor de kwaliteit van de kachel. Enkel buiten kachels zijn daarom geschikt voor in de tuin.

Houtkachel buiten veranda neerzetten

Tip: Bekijk onze Livin’flame en Manor House houtkachels, deze kun je zowel binnen als buiten plaatsen.

Door een houtkachel buiten droog neer te zetten, dus ver genoeg onder de overkapping, blijft de kwaliteit van de kachel langer behouden. Je houtkachel wordt dan minder blootgesteld aan de verschillende weersinvloeden van ons koude kikkerlandje. Naast houtkachels hebben we nog meer tuinhaarden voor onder een overkapping. Deze tuinhaarden zijn alleen geschikt voor buiten gebruik of onder een overkapping. Dus niet voor binnen.

Het installeren van de houtkachel op de veranda

Wanneer je een geschikte houtkachel hebt gevonden, is het tijd om te kijken naar hoe hij geïnstalleerd moet worden. Het is belangrijk om goed naar het rookkanaal te kijken. Je wilt natuurlijk geen last hebben van de rookontwikkeling onder je veranda.

Indien het rookkanaal door het dak gaat, is het belangrijk dat je altijd kiest voor een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal. Bij het gebruik van de houtkachel wordt het rookkanaal namelijk erg warm. Is het rookkanaal wel dubbelwandig maar niet goed geïsoleerd? Dan kan dit alsnog brand veroorzaken.

Als je een rookkanaal hebt onder je veranda, moet je niet vergeten dat je ook deze minimaal één keer per jaar moet laten vegen.

Shop hier de houtkachels voor buiten