Hoe moet je een vuurschaal aansteken (en doven)?

Een vuurschaal kan haast niet meer ontbreken in de tuin! Deze gezellige, goedkope en handige warmtebron kun je het hele jaar door gebruiken. Maar hoe moet je een vuurschaal aansteken en nog belangrijker, hoe moet je een vuurschaal doven? Volg de tips hieronder en geniet op een veilige en verantwoorde manier van een gezellig vuurtje in de tuin.

Bekijk hier alle vuurschalen

Een vuurschaal veilig gebruiken

Voordat we door gaan naar het veilig aansteken van een vuurschaal, willen we je eerst wat tips geven om een vuurschaal in zijn algemeniteit veilig te gebruiken.

Zorg als eerste voor een goede stookplaats. De onderkant van een vuurschaal wordt namelijk warm. Zet een vuurschaal daarom nooit op iets wat brandbaar is. Wanneer je een vuurschaal op tegels zet, kun je het beste nog een extra tegel hierop plaatsen voordat je de vuurschaal neerzet. Zo blijven de ‘echte’ tegels altijd mooi. Ook is het belangrijk om te zorgen dat er niets hangt boven de vuurschaal, zoals laaghangende takken. Ook dien je een vuurschaal niet onder een overkapping aan te steken.

Gebruik daarnaast nooit lampenolie, spiritus, benzine of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te maken. Dit kan snel uit de hand lopen. Maak ook altijd gebruik van droog hout. Indien hout nog te nat is, kan dit voor veel rookontwikkeling zorgen.

Hoe een vuurschaal aansteken?

Vuurschaal aansteken

Je kunt een vuurschaal op meerdere manieren aansteken. Een van de veilige methoden is door krantenpapier en aanmaakblokjes in de vuurschaal te leggen. Gebruik ongeveer 4 goede krantenproppen en 2 à 3 aanmaakblokjes. Hier bovenop leg je wat droge houtstukken die makkelijk branden.

  1. De krantenproppen en de aanmaakblokjes steek je vervolgens aan met een lange lucifer of lange aansteker.
  2. Branden de aanmaakblokjes, krantenproppen en het hout? Dan kun je hier bovenop voorzichtig grotere stukken droog hout neerleggen.

Hoe een vuurschaal doven?

Wil je het vuur doven? Dan kun je dit natuurlijk doen door het vuur te laten uitbranden. Wanneer je hier niet op wilt wachten kun je droog zand of droge aarde op het vuur gooien. Door zand of aarde op het vuur te gooien zorg je ervoor dat er geen zuurstof meer bij kan komen.

Gebruik geen water om het vuur te doven. Dit kan de vuurschaal beschadigen en er ontstaat veel rook.

Laat een vuurschaal ook nooit onbeheerd achter! Zorg dat het vuur volledig uit is, voordat je de stookplaats verlaat.