Haardtafel kopen? Ontdek de merken, soorten en voordelen

Een haardtafel, ook wel bekend onder de namen vuurtafel of tafel vuurhaard, is een populaire warmtebron voor in de tuin! Het ziet er chique uit, geeft fijne warmte af, is eenvoudig in gebruik en zorgt voor minder overlast dan bijvoorbeeld een houtkachel. Ben je nu opzoek naar een mooie haardtafel, maar weet je nog niet zo goed welk model bij jou en jouw wensen past? Ontdek hier de verschillende merken, de voordelen en eventuele nadelen en handige tips om de perfecte haardtafel te vinden.

Haardtafels zijn verkrijgbaar van verschillende merken, zoals Enjoyfires, Cosi-fires en Happy Cocooning. Qua kwaliteit lijken de haardtafels veel op elkaar. De grootste verschillen tussen deze merken vind je op een paar eigenschappen:

  • De gasbranders in de haardtafels van Enjoyfires hebben het meeste vermogen, waardoor de vlammen ook hoger kunnen branden. Hierdoor worden deze vlammen als ‘mooier’ beschouwd.
  • Iedere haardtafel van Enjoyfires en Cosi-fires heeft een ingebouwde gasbox, waarin je de gasfles netjes kunt opbergen. De meeste van de Happy Cocooning haardtafels hebben dit ook, behalve de composieten tafels.

Bekijk hier alle haardtafels

De luxe haardtafels voor buiten van Enjoyfires

Enjoyfires voegt ieder jaar weer nieuwe haardtafels toe aan haar collectie. De laatste productlijn is de ‘Vuurtafel Ambiance’. Dit zijn industriële haardtafels van aluminium. De verschillende kleuren onderstellen kunnen hierbij gecombineerd worden met diverse tafelbladen. Hierdoor bestaat de Ambiance-lijn inmiddels uit 20 verschillende haardtafels.

Enjoyfires Ambiance haardtafel

Naast de aluminium lijn zijn er ook diverse houten haardtafels en vuur-eettafels. Hierbij kun je kiezen voor een compleet met hout uitgeruste haardtafel of toch voor een moderne houten haardtafel met aluminium aspecten.

Bekijk de haardtafels van Enjoyfires

Geniet van de gezelligheid en sfeer met een Cosi haardtafel

“Let’s get Cosi and go outside!”. Deze slogan van Cosi zegt het al, we moeten met z’n alle heerlijk naar buiten! Wanneer het wat kouder buiten wordt, zijn we al snel geneigd om toch binnen te blijven. Als je een overkapping in de tuin hebt, kun je met een haardtafel toch het buitenseizoen weer wat verlengen.

Cosi-fires haardtafel

De Cosi-fires lijn bestaat uit voornamelijk aluminium haardtafels. Vooral de ‘Cosiloft’ is een populair model. Deze tafel bestaat uit een slank aluminium frame in combinatie met een aluminium of teakhouten tafelblad. De Cosiloft lijn omvat zowel lagere haardtafels (welke je bij een loungeset kunt plaatsen) als hogere haardtafels en zelfs bartafels.

Ook in 2021 zijn er weer veel nieuwe haardtafels aan de collectie toegevoegd. Zo shop je nu de moderne Cosipure vuurtafel en strakke Cosiloft vuurtafel eenvoudig en voordelig online.

Bekijk de haardtafels van Cosi-fires

De haardtafels van Happy Cocooning

Last but not least, de haardtafels van Happy Cocooning. Happy Cocooning heeft een ontzettend divers assortiment. Zo vind je er naast de moderne aluminium haardtafels ook haardtafels van composiet en hout.

Composieten haardtafel van Happy Cocooning

In de composieten vuurtafels en de houten vuurtafels t/m 46 cm hoog kun je geen gasfles kwijt. Hiervoor dien je een losse gasbox aan te schaffen, welke je tevens kunt gebruiken als bijzettafel. In de andere tafels kun je wel netjes de gasfles opbergen.

Bekijk de haardtafels van Happy Cocooning

De voordelen van een haardtafel in je tuin

Een haardtafel ziet er niet alleen chique uit, maar het heeft ook nog eens diverse voordelen ten opzichte van andere terrasverwarmers.

  • Een haardtafel kun je eenvoudig voor een kortere tijd aanzetten. Zo hoef je alleen maar het gas op de gasbrander aan te sluiten en deze te ontsteken. Je draait het gas daarnaast net zo gemakkelijk weer dicht. Bij een houtkachel heb je wel even de tijd nodig om het vuur goed op te stoken. Het duurt ook vaak even voordat je het op de juiste manier hebt gedoofd.
  • Bij de verbranding van het gas komen geen vervelende geurtjes vrij en is er ook geen sprake van rookontwikkeling. Hierdoor kun je een haardtafel op gas prima gebruiken in een (drukke) woonwijk, zonder dat de buren overlast ervaren.
  • De warmte voelt aangenaam, zeker wanneer je de haardtafel onder een overkapping plaatst. 
  • Een haardtafel is écht een eye-catcher voor in de tuin. Ook wanneer hij niet aanstaat straalt hij luxe uit. Rondom de gasbrander is op de meeste tafels voldoende ruimte voor het neerzetten van versnaperingen.

De nadelen van een haardtafel

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, niet? Dit zijn de nadelen van een haardtafel: 

  • Een haardtafel is niet goedkoop. Zo kun je bijvoorbeeld een houtkachel al kopen voor een paar tientjes, maar bij een haardtafel loopt de investering al snel op in de honderden euro's. Gelukkig is hier wel een oplossing voor! Wanneer je handig bent, kun je namelijk ook zelf een haardtafel maken. Hiervoor dien je wel een gecertificeerde inbouwbrander te gebruiken. Deze kun je voor net iets meer dan €100 aanschaffen. In je bestaande tuintafel hoef je dan alleen een uitsparing te maken en voilà, je bent klaar!
  • Gemiddeld brandt een haardtafel tussen de 8 en 12 uur op een volle gasfles. Je dient dus regelmatig de gasfles te vervangen. Een volle 5 kg gasfles kost +/- €29,95.

Combineer een haardtafel met je loungeset

Heb je al een loungeset in de tuin staan? Dan zijn de lage haardtafels perfect om erbij te plaatsen! De lage haardtafels hebben een hoogte van +/- 40 centimeter. Net zo hoog als de gemiddelde lage buitentafel.

Hieronder zie je een aantal van onze klantenfoto’s en hoe zij de haardtafel hebben gecombineerd in hun tuin.

Enjoyfires vuurtafel loungetafel teakhout 90x90x40 cm

De Enjoyfires teakhout loungetafel met aluminium gasbox past perfect bij deze loungeset! Zowel op de gasbox als rondom de gasbrander is er voldoende ruimte voor hapjes en drankjes.

Hoe gezellig is dit! We zouden hier zo bij komen zitten. De Cosiloft 100 brengt een en al sfeer en gezelligheid met zich mee. Ook deze grote overkapping zorgt ervoor dat de warmte beter blijft hangen. Zo kun je net weer wat langer buiten blijven zitten.