Vuurtafels: Alles wat je wilt weten over het gebruik van deze fijne warmtebron

Vuurtafel kopen? Alles wat je moet weten over deze fijne warmtebron

Schenk een drankje in, dommel lekker weg in je bank of luie stoel en geniet van het warme en speelse vlammenspel. Met een vuurtafel maak je van je tuin een sfeervolle loungeplek en zit je er het hele jaar door aangenaam bij. Je hoeft alleen maar aan de regelknop te draaien, de hoogte van de vlammen te bepalen en ontspannend achterover te leunen.

De voordelen van een vuurtafel

Een vuurtafel is een tafel met een ingebouwde gashaard en is de ideale warmte bron voor in de tuin. Er zijn vuurtafels gemaakt van hout, maar bijvoorbeeld ook van composiet, aluminium of van cortenstaal. Met een vuurtafel heb je in no-time meer sfeer in de tuin, geniet je van de aangename warmte en kun je er heerlijk rondom borrelen. Naast dit zijn er nog veel meer voordelen aan een vuurtafel verbonden:

 • Een vuurtafel kun je eenvoudig en snel in gebruik nemen;
 • Je kunt ook voor een kortere tijd in de tuin genieten van een vuurtafel. Zo kun je hem al aanzetten voor 5 of 10 minuten;
 • Je kunt versnaperingen op de vuurtafel rondom de ingebouwde gashaard zetten;
 • Geniet van een sfeervol vuur zonder roken of vonken.

Hoe werkt een vuurtafel?

Zoals gezegd is een vuurtafel heel eenvoudig te gebruiken en kun je er in no time van genieten. Hoe je ‘m aanzet? Precies zoals het gasfornuis in de keuken. Zo dien je eerst de gasfles open te draaien. Daarna draai je de gasknop een slag en druk je op datzelfde moment de elektrische ontsteker in. Het vuur gaat branden en jij kunt achterover leunen.

Let hier op bij de aanschaf van een vuurtafel

Vuurtafel kopen? Hier moet je op letten 

Voordat je een vuurtafel aanschaft, is het wel belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:

 • Vuurtafels kunnen alleen buiten gebruikt worden, omdat er voldoende aanvoer van zuurstof moet zijn. Het is geen probleem om een vuurtafel onder een afdak of buitenoverkapping te gebruiken. Dit is zelfs aan te raden, omdat de warmte ’s avonds dan beter blijft hangen.
 • Een vuurtafel is speciaal gemaakt voor in de tuin en kan wel tegen een stootje. Toch blijft houd je ‘m langer mooi met een beschermhoes van PVC. Let op dat je dit niet kunt gebruiken bij een vuurtafel met een houten blad, omdat het tafelblad vochtig kan worden en kan gaan uitslaan.
 • Let bij het aanschaffen van een vuurtafel goed op de kwaliteitskenmerken: voldoet die aan de Nederlandse veiligheidsvoorschriften, heeft de brander een CE-markering en is die KIWA-gecertificeerd? Veiligheid gaat natuurlijk boven alles.
 • Zorg voor een gasfles van max 5 kg. Bij voorkeur een gasfles van Benegas Light. Via de flessenzoeker kun je de dichtstbijzijnde verkooppunten in je omgeving vinden.

De veiligheidsinstructies: gebruik je vuurtafels veilig

Vuurtafels geven enorm veel sfeer in je tuin, maar omdat je met vuur en gas te maken hebt is voorzichtigheid geboden. Houd daarom rekening met deze punten wanneer je deze warmtebron gaat gebruiken.

 1. Zorg ervoor dat de vuurtafel op veilige aftand is van brandbare materialen, huisdieren en kinderen.
 2. Zorg ervoor dat de vuurtafel correct is gemonteerd volgens de instructies.
 3. Let er voor gebruik op dat de aansluitingen op de gasfles niet loszitten.
 4. Laat tijdens het gebruik het open vuur nooit onbeheerd achter.
 5. In het geval van een gaslek, draai de gasfles uit of sluit de gaskraan van het aardgas netwerk af.
 6. Leid de slang uit de buurt van de vuurtafel en zorg dat deze niet gedraaid zit. Laat de slang niet in aanraking komen met het warme oppervlak van de ingebouwde gasbrander. Check altijd goed of de gasslang nergens tegenaan komt.
 7. Verplaats de tafelhaard nooit wanneer deze in gebruik is.
 8. Zet de gasvoorziening uit na gebruik.
 9. Raak de lavatenen keramische stammetjes niet aan, totdat ze zijn afgekoeld.
 10. Leg de gasfles NOOIT op z’n kant neer, maar plaats deze altijd rechtop! Voorkom hiermee dat het gas vloeibaar uit de gasfles zal lopen. De kans op een levensgevaarlijke steekvlam is anders zeer groot.

De vuurtafeltrends van dit jaar!

Wanneer je het internet afstruint, zie je dat er allerlei soorten vuurtafels verkrijgbaar zijn. Variërend van lage vuurtafels gemaakt van aluminium tot hoge vierkante modellen van steigerhout. Tip: wanneer je er een gaat uitzoeken voor jouw tuin, kijk dan naar de sfeer die jij wilt neerzetten. Hout past bijvoorbeeld heel mooi in een botanische tuin, terwijl aluminium weer heel goed staat in een moderne tuin.

De trend van 2021 is de industriële vuurtafel. Deze minimalistische vuurtafel creërt echt het binnen-buitengevoel. Met een tafelblad van teakhout of aluminium en een onder frame van stoer aluminium, zou je 'm ook zo in je interieur kunnen zetten. Met name Enjoyfires heeft veel van deze vuurtafels in de collectie. Op onze website vind je alle kleuren die er zijn in zowel vierkante als rechthoekige vormen.

Bekijk hier alle Enjoyfires vuurtafels