Welk materiaal vuurschaal of vuurkorf?

Welk materiaal vuurschaal

Tijdens de zoektocht naar de perfecte vuurschaal of vuurkorf ben je ongetwijfeld al veel verschillende materiaalsoorten tegengekomen. Van cortenstaal tot gietijzer, MGO of zelfs roestvrij staal. Maar welk materiaal is het beste voor een vuurschaal? Wij vertellen je graag meer over de verschillende materiaalsoorten en wat het beste is als vuurschaal.

De meest voorkomende materiaalsoort: cortenstaal

Een van de meest voorkomende materiaalsoorten voor vuurschalen is cortenstaal. Cortenstaal is een ijzersoort waaraan verschillende elementen zijn toegevoegd, zoals nikkel en chroom. Dit zorgt ervoor dat cortenstaal – na enige tijd in de buitenlucht te hebben gestaan – gaat oxideren. Deze oxidehuid (roestlaag) schermt de rest van het ijzer af van zuurstof, waardoor de kwaliteit van het cortenstaal bewaard blijft. Cortenstaal heeft daarom een ontzettend lange levensduur!

Cortenstaal is door de kracht van het materiaal en de natuurlijke bruine kleuren een populaire materiaalsoort om te gebruiken in de tuin. Zo ook als vuurschaal. De cortenstaal vuurschalen worden zwart – zonder roestlaag – geleverd. Na enkele weken tot maanden komt de kleur langzaam naar voren! Je kunt in de tussentijd gewoon de vuurschaal gebruiken.

De populairste vuurschalen van de materiaalsoort cortenstaal van dit moment uit onze collectie zijn:

Bekijk hier alle cortenstaal vuurschalen

Zwart gecoat staal als materiaal voor je vuurschaal

Naast cortenstaal is zwart gecoat staal een favoriete materiaalsoort om te gebruiken voor vuurschalen, maar bijvoorbeeld ook voor tuinhaard. Bij deze verwarmingselementen wordt het staal voorzien van een hittebestendige zwarte coating. Let er op dat zwart gecoat staal na verloop van tijd wel kan gaan roesten. Dit is niet helemaal te voorkomen. Je kunt wel de roestige plekjes lichtjes opschuren en opnieuw voorzien van een hittebestendige coating.

Een vuurschaal van zwart gecoat staal geeft je tuin een moderne uitstraling. Let bij het kiezen van de juiste vuurschaal op de dikte van het staal. Zo zijn er bijvoorbeeld 3mm dikke zwarte vuurschalen van Enjoyfires. Doordat deze dikker zijn dan andere vuurschalen, zijn ze ook een stuk zwaarder.

De populairste vuurschalen van de materiaalsoort zwart gecoat staal van dit moment uit onze collectie zijn:

Bekijk hier alle zwart gecoate vuurschalen

Een redelijk nieuwe materiaalsoort: MGO

Hoewel er nog niet veel vuurschalen zijn te vinden van dit materiaal, kunnen wij het je niet onthouden. Magnesiumoxide, ook wel bekend onder de afkorting MGO, is een relatief nieuwe materiaalsoort. Een vuurschaal van MGO heeft verschillende voordelen, namelijk:

  • MGO is een vuurvast materiaal, waardoor het natuurlijk perfect is om te gebruiken als vuurschaal
  • MGO roest niet
  • MGO is sterk

In onze collectie hebben we twee vuurschalen van MGO: Fancy Flames vuurschaal MGO S 60x60x35 cm en Fancy Flames vuurschaal MGO L 90x90x43 cm. Deze MGO vuurschalen worden compleet geleverd met diverse accessoires, zoals pook, barbecuerooster en een vonkenscherm.

Gietijzer als materiaal voor je vuurschaal?

Gietijzer is ook een goede materiaalsoort om een vuurschaal van te kopen. Er kleven bij dit materiaal alleen wel een paar nadelen aan. Heb je een vuurschaal van gietijzer, dan is deze erg zwaar. Het kan daardoor lastig zijn om de vuurschaal te verplaatsen. Daarnaast is gietijzer kwetsbaar voor sterke temperatuurwisselingen.

Gietijzer heeft natuurlijk wel wat voordelen. Zo is een vuurschaal van gietijzer vormvast. Het materiaal trekt niet krom wanneer je er veel vuurtjes in stookt en het heeft een goede warmteverdeling.

RVS als materiaalsoort voor je vuurschaal in de tuin

Naast de bovengenoemde materiaalsoorten, kun je ook kiezen voor een RVS vuurschaal. RVS heeft als eigenschappen dat het hittebestendig is, het heeft een lange levensduur, het is eenvoudig te reinigen én redelijk corrosie vast.

Er kleven wel wat nadelen aan een RVS vuurschaal. Zo zijn deze vuurschalen gevoeliger voor krassen en geen goede anti-aanbak.

Een vuurschaal van keramiek of aardewerk

Een vuurschaal van keramiek of aardewerk ziet er natuurlijk prachtig uit! Het kan je uitstraling een moderne, landelijke of Mediterraanse uitstraling geven, afhankelijk van het type vuurschaal.

Materiaal vuurschaal: keramiek

Vuurschalen van dit materiaal hebben een lange levensduur, maar zijn wel wat kwetsbaarder voor temperatuursveranderingen. Zet de vuurschaal dan ook binnen wanneer het vriest. In onze collectie vind je een moderne keramiek vuurschaal met een ijzeren onderstel, waardoor hij wat hoger van de grond afstaat. Shop deze Fancy Flames vuurschaal keramiek vandaag nog! 

Je keuze kunnen maken? Shop jouw nieuwe vuurschaal voordelig online

Er is dus meer dan genoeg keuze in materialen wat betreft vuurschalen en vuurkorven! Weet jij al voor welke materiaalsoort je kiest? Bij het bestellen van je nieuwe vuurschaal kun je gratis je aankoop verzekeren tot €2.500 via Trusted Shops.