Ontdek de mooiste vuurhaarden voor buiten (TIPS!)

Het leven verplaatst zich steeds vaker naar buiten, maar de avonden in Nederland - zelfs in de zomer - kunnen toch een beetje fris aanvoelen. Een vuurhaard buiten neerzetten biedt dan een uitkomst. Rond het vuur zit je ‘s avonds lekker knus en warm. Een vuurhaard buiten zetten is ook heel fijn in de andere seizoen, zo heb je namelijk in de herfst/winter ook nog plezier van je tuin. Op het internet vind je vele vuurhaarden voor in de tuin. We helpen je graag een eind op weg om de juiste vuurhaard te kiezen!

Op welke brandstof brandt jouw vuurhaard buiten?

Er zijn ontzettend veel verschillende vuurhaarden voor buiten te vinden. Zo zijn er de welbekende houtkachels, simpelere tuinhaarden die wordt gestookt op hout, maar ook ook luxere nieuwe vuurhaarden die branden op gas. Er zijn dus twee verschillende brandstoffen waar je uit kunt kiezen: hout of propaangas. Maar voor welke van deze twee kies je? 

Voor hoe lang zet je de vuurhaard buiten aan?

Wanneer je kiest voor een vuurhaard op hout gestookt, kun je deze niet aansteken voor bijvoorbeeld een kortere tijd. Je stookt meestal een vuurtje in de vuurhaard voor een aantal uur dat je buiten zit. Bij een vuurhaard op gas is dat wel mogelijk. Je hoeft namelijk alleen de gasfles open te draaien en via de automatische startbutton het vuur te starten.

Woon je in drukke woonwijk of op het platteland?

Daarnaast zorgt een vuurhaard buiten op hout gestookt ook voor rookontwikkeling en eventuele stankoverlast bij de buren. Bij een vuurhaard op gas is dit niet het geval. Een vuurhaard op gas is daarom geschikter om te gebruiken in een drukke woonwijk. Heb je een grote tuin en lekker veel ruimte? Dan is een vuurhaard op hout gestookt ook prima.

Hoeveel warmte moet de vuurhaard buiten geven?

Hoeveel warmte wil je dat de vuurhaard buiten afgeeft? Van een klassiekere houtkachel of houthaard komt meer warmte af dan van een vuurhaard op gas. Een vuurhaard op gas kun je wel onder een overkapping zetten, zodat de warmte beter blijft hangen.

Voor welk materiaal vuurhaard kies je?

Kies je voor een vuurhaard buiten die op hout wordt gestookt? Dan kun je kiezen voor een vuurhaard in zwart gecoat staal of cortenstaal. Als je een strakke en/of moderne tuin hebt is een zwarte vuurhaard waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Wil je meer warme kleuren in je tuin dan is een cortenstaal vuurhaard perfect. 

Bekijk hier de op hout gestookte vuurhaarden voor buiten

Cortenstaal heeft als eigenschap een mooie roestbruine kleur te vormen. Dit roest beschermt het staal tegen verdere corrosie. De sterkte van Cortenstaal is vergelijkbaar met RVS. Vele gebouwen, bruggen en kunstwerken worden gemaakt van Cortenstaal. De zwart gecoate vuurhaarden zijn zoals de naam doet vermoeden gemaakt van staal met een zwarte coating. Doordat het stookgedeelte van de vuurhaard erg warm wordt is het mogelijk dat zwart gecoat staal wel iets gaat roesten met de tijd.

Waar moet je buiten op letten bij het plaatsen van de vuurhaard?

Een vuurhaard die op hout wordt gestookt kan erg warm worden, daarom is het belangrijk dat je deze enkel op een stenen ondergrond gebruikt. Als je een houten terras hebt waar je de vuurhaard graag op wilt zetten, is dit alleen mogelijk als je onder de vuurhaard een steen plaats. Je wilt natuurlijk niet dat er brandvlekken op je mooie houten vlonders komen.

Je moet er ook rekening mee houden dat de ondergrond vlak moet zijn. Als je de vuurhaard op een hobbelige ondergrond zet bestaat de kans dat deze omvalt. Dit zorgt voor zeer gevaarlijke situaties, let hier dus goed op!

Met kleine kinderen en huisdieren in de buurt is het belangrijk dat je ten aller tijden goed oplet. We willen natuurlijk niet dat ze zich per ongeluk aan de vuurhaard branden.

De top 4 best verkochte vuurhaarden

Hieronder vind je onze top 4 best verkochte vuurhaarden voor buiten. Deze vuurhaarden worden op hout gestookt en zijn een lust voor het oog. Geniet van een aangename warmte en meer sfeer in je tuin!