Elektrische hanghaard: de voordelen en nadelen op een rij

Elektrische hanghaard voordelen en nadelen

Wat extra sfeer en gezelligheid kunnen we allemaal in huis wel gebruiken, zeker in de winterperiode. Met een elektrische hanghaard kun je op een veilige en verantwoorde manier eenvoudig meer sfeer creëren. Het enige wat je hoeft te doen is de elektrische hanghaard op te hangen en in het stopcontact te steken. Is je oog gevallen op een elektrische haard als sfeerelement in huis, maar weet je nog niet zeker of je hier voor moet kiezen? Wij hebben voor jou alle voor- en nadelen van een elektrische haard op een rij gezet, zodat je tot een weloverwogen keuze kunt komen.

Shop hier alle elektrische hanghaarden

De voordelen van een elektrische (hang)haard

1.    Een veilige manier om meer sfeer in huis te creëren

Met een elektrische hanghaard kun je op een veilige manier meer sfeer in huis creëren, zonder dat je gebruik maakt van echt vuur/smeulend hout. Een elektrische haard heeft namelijk realistische 3D-led vlammen waarbij het net echt lijkt alsof het hout aan het branden is. Door het gebruik van verschillende kleuren zijn ze van een afstandje haast niet te onderscheiden.

Een elektrische hanghaard wordt niet zo warm als een echte houtkachel, waardoor het een stuk veiliger is. Je hoeft bijvoorbeeld ook geen schoorsteen te laten vegen en je hoeft kleine kinderen/huisdieren niet in de gaten te houden.

2.    Je kunt een elektrische haard eenvoudig en goedkoop installeren

Wanneer je een houtkachel of gaskachel wil installeren moet je huis hier wel geschikt voor zijn. De juiste afvoer moet aanwezig zijn, je hebt jaarlijkse kosten om de afvoer te onderhouden en er moeten eventueel nog aanpassingen aan je huis worden gedaan. Bij een elektrische hanghaard hoeft dit allemaal niet. Het enige wat je hoeft te doen is de elektrische hanghaard op te hangen op de gewenste plek en de stekker in het stopcontact te steken.

3.    Weinig onderhoud aan je elektrische hanghaard

Zoals al een beetje duidelijk werd uit de andere voordelen heeft een elektrische hanghaard weinig onderhoud nodig. Je hoeft geen rookkanaal schoon te laten maken en de elektrische haard zelf heeft ook nagenoeg geen onderhoud nodig.

4.    Lage maandelijkse kosten

Onze elektrische hanghaarden hebben twee verschillende warmtestanden. Afhankelijk van de warmtestand en of hij aanstaat zal het energieverbruik van de elektrische haard wat hoger zijn. De elektrische hanghaarden schakelen automatisch over tussen de twee warmtestanden. Je kunt de elektrische hanghaarden niet gebruiken als hoofdverwarming, want daar geven ze te weinig warmte voor. Je kunt ze natuurlijk wel gebruiken als bijverwarming! Ook kun je de warmtestanden uitschakelen, zodat de elektrische haard enkel aanstaat voor de sfeerbeleving.

De extra kosten voor het stroom zullen niet opwegen tegen de kosten die je anders zou hebben aan het stoken van/onderhouden van een hout- of gaskachel.

5.    Een elektrische haard is geschikt voor ieder interieur!

De elektrische hanghaarden uit onze collectie hebben een strak design, waardoor hij perfect past in het huis van nu! De haarden zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Daarnaast zijn er online ook diverse ombouwsetten leverbaar, zodat je hem ook een klassiek uiterlijk kunt geven.

Geniet ook van een sfeervol vuurtje met een elektrische haard

De nadelen van een elektrische (hang)haard

1.    De warmte is minder dan een houthaard

Van een houtkachel of pelletkachel komt meer warmte af. Dat is namelijk meer dan voldoende om een grote ruimte of zelfs een huis heerlijk mee te verwarmen. Een elektrische haard zal nooit zo warm aanvoelen als een van deze kachels. Je kunt een elektrische haard wel gebruiken als bijverwarming.

2.    Je hebt een stopcontact in de buurt nodig

Voor het gebruik van een elektrische hanghaard heb je een stopcontact in de buurt nodig. Je kunt hiervoor geen stekkerdoos gebruiken. Het mooiste is natuurlijk ook dat het stopcontact achter de elektrische haard zit verwerkt. Heb je geen stopcontact op de juiste plek of in de buurt? Dan moet je deze laten verplaatsen.

3.    De warmte en knusheid van een echte houtkachel

Als je de elektrische haard vergelijkt met een echte houtkachel, mis je het geknisper van het brandende hout. Ook ruikt een elektrische haard nergens naar en heb je bij een houtkachel die rustieke houtgeur.