Tuinhaard van cortenstaal: waarom je hier voor moet kiezen!

Cortenstaal, het roestige materiaal wat je soms ook tegenkomt bij bouwwerken, bruggen of beeldhouwwerken. Dit materiaal lijkt op het eerste oog misschien niet zo sterk, maar dat is het wel! Je kunt de kracht, levensduur en sterkte van cortenstaal goed vergelijken met dat van RVS. Daarnaast heeft ieder product van cortenstaal zijn eigen, unieke patroon. Reden genoeg dus om van cortenstaal ook tuinhaarden te maken. Maar waar moet je op letten bij het uitkiezen van de juiste tuinhaard van cortenstaal? En welke tuinhaarden zijn hier allemaal van te verkrijgen? Je leest het hieronder!

Wat is een cortenstaal tuinhaard?

Eerst nog wat meer over cortenstaal zelf: cortenstaal is ook wel bekend onder de merknaam COR-TEN. In Nederland en België noemen we het ‘cortenstaal’ of ‘corten’. Cortenstaal is een metaallegering bestaande uit ijzer waaraan nikkel, chroom, fosfor, koper en silicium zijn toegevoegd.

Cortenstaal tuinhaard Masaya

Het fijne van cortenstaal is dat het tegen de verschillende weersinvloeden kan. De roestige laag die wordt gevormd na 4 tot 6 maanden in de buitenlucht te hebben gestaan, beschermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof. Ieder artikel van cortenstaal heeft een uniek roestpatroon, omdat dit afhankelijk is van regen, luchtvochtigheid en bijvoorbeeld wind.

De cortenstaal tuinhaarden en gashaarden worden zonder roestlaag bij jou bezorgd. De tuinhaard moet enkele maanden in de buitenlucht staan, zodat de roestlaag wordt gevormd. Je kunt het roestproces ook versnellen door water in combinatie met zout op de tuinhaard te sprayen.

Tuinhaard van cortenstaal: luxe tuinhaarden en zelfs gashaarden

Tuinhaarden van cortenstaal zijn in vele maten, modellen en soorten te verkrijgen. Zo zijn er eenvoudige cortenstaal tuinhaarden waarin je een vuurtje zelf kunt stoken of wat luxer vormgegeven tuinhaarden met een ingebouwde houtopslag. Een stevige cortenstaal tuinhaard van wat dikker cortenstaal (3 mm dik) begint bij ongeveer €200. Hieronder zie je de populairste cortenstaal tuinhaarden van dit jaar.

Bekijk hier de cortenstaal tuinhaarden

Wil je wat meer uitgeven aan je nieuwe cortenstaal tuinhaard? Neem dan een cortenstaal gashaard in overweging. Cortenstaal gashaarden kun je aansluiten op een propaangasfles. Via de regelknop op de gashaard kun je de hoogte van de vlammen regelen. Een cortenstaal gashaard kun je ook voor een paar minuten aanzetten, er is geen rookontwikkelingen en er komt geen rooklucht vrij. Perfect wanneer je de cortenstaal haard dicht naast de tuin van de buren wilt zetten, zonder overlast te veroorzaken.

Bekijk hier de cortenstaal gashaarden

Tuinhaarden van cortenstaal op gas zijn ook te verkrijgen met glas. Zo is er de Forno Brann doorkijk gashaard. Deze kun je tussen verschillende delen van je tuin neerzetten, zonder ze te veel van elkaar af te scheiden. Het glas zorgt ervoor dat het vuur vanuit alle hoeken goed kunt bekijken.

Multifunctionele tuinhaard: de BBQ cortenstaal tuinhaard

Geniet zowel van een gezellig vuurtje in de tuin, als van een heerlijke maaltijd! Met een BBQ tuinhaard van cortenstaal kan het allebei. Op Designtuinhaarden.nl vind je verschillende cortenstaal tuinhaarden die een BBQ mogelijkheid hebben.

Forno buitenhaard Damm BBQ

Forno Damm tuinhaard BBQ van cortenstaal

De Forno Damm tuinhaard heeft boven het stookgedeelte een dikkere bakplaat. Zo kun je eenvoudig bovenop een stukje vlees of wat groenten bakken. De Forno Damm tuinhaard kun je daarnaast uitbreiden met zijtafeltjes, zodat je ook wat ruimte hebt om het vlees te bereiden.

Forno Stig & Enok BBQ tuinhaarden

De Forno Stig tuinhaard en de Forno Enok tuinhaard lijken veel op elkaar. Beide cortenstaal tuinhaarden kun je dan ook uitbreiden met een barbecuerooster. Deze schuif je eenvoudig in de tuinhaard. Verder kun je deze cortenstaal tuinhaarden uitbreiden met een extra (dubbelwandige) kachelpijp, een gewone afvoerpijp of een regenkapje voor hierop.

Forno Gap tuinhaard van cortenstaal

De Forno Gap tuinhaard is misschien niet een echte BBQ tuinhaard, maar je kunt hier wel heerlijke pizza’s in bereiden. Boven het stookgedeelte van de tuinhaard zit een oventje, waarin je de pizza’s kunt bakken.

Deze tuinhaard is verkrijgbaar in een normaal model van 55x50x120 cm en in een XL versie van 75x50x150 cm.