Houtkachel in de tuin, mag dat wel?

Houtkachel in de tuin, mag dat?

Een houtkachel zorgt voor veel sfeer en gezelligheid in de tuin, zeker wanneer de temperaturen langzaam weer dalen. Doordat we de tuin meer betrekken bij de woonkamer, worden houtkachels steeds populairder. Deze fijne warmtebronnen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, modellen, kleuren en ze kunnen ook onder een overkapping in de tuin worden geplaatst. Maar, mag je eigenlijk wel een houtkachel in de tuin plaatsen en is hier regelgeving voor?

Mag je een vuurtje stoken in de tuin met een houtkachel?

Het gebruik van houtkachels, vuurschalen, vuurkorven en tuinhaarden is gewoon toegestaan in Nederland. Je moet dit wel altijd op een gecontroleerde manier doen, zodat het niet uit de hand kan lopen. Stook daarom je vuurtje in een veilige omgeving en op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een houtkachel.

Wat voor hout mag en kan ik stoken in mijn houtkachel in de tuin?

Wanneer je een gezellig vuurtje gaat stoken in je houtkachel in de tuin, is het belangrijk dat je het juiste hout hiervoor kiest. Kies voor droog en onbewerkt hout. Wanneer je met nat hout gaat stoken in je houtkachel, ontstaat er veel rookontwikkeling. Dit is natuurlijk niet fijn en zorgt voor overlast.

Het verbranden van afval, snoeihout, bewerkt hout of geïmpregneerd hout is overigens verboden.

Blijf vrienden met je buren, voorkom overlast

Hoe gezellig en knus we zelf het stoken van een vuurtje in de tuin ook vinden, het kan voor overlast zorgen bij de buren. Om overlast te verminderen hebben wij een paar handige tips voor jou:

  • Zoals we hierboven ook al zeiden, stook met droog en onbewerkt hout
  • Stook niet wanneer het windstil of mistig is, dan blijft de rook langer hanger
  • Ook het rookkanaal van je houtkachel in de tuin moet jaarlijks geveegd/gecontroleerd worden
  • Laat het vuur vanzelf uitgaan
  • Benieuwd of je kunt gaan stoken in de tuin zonder overlast te veroorzaken? Bekijk de stookwijzer!

Voor welke houtkachel moet ik kiezen in de tuin?

Er zijn veel verschillende houtkachels op de markt te verkrijgen, maar wat is de beste voor jouw tuin? Als eerste hangt dit ook af van je budget. Wanneer je de kosten wat lager wil houden, kun je kiezen voor een simpele houtkachel van cortenstaal of zwart gecoat staal. Hierin kun je een goed vuurtje stoken. Sommige simpele houtkachels zijn zelfs voorzien van een houtopslag onder het stookgedeelte. De simpele houtkachels beginnen bij €199.

Bekijk hier de houtkachels voor in de tuin

Luxe houtkachel voor in de tuin

Ga je de houtkachel plaatsen onder een overkapping en heb je wat meer te besteden? Dan kun je kiezen voor een van de stalen houtkachels met glazen deurtje. Deze houtkachels zijn wat luxer afgewerkt en kun je door middel van een dubbelwandige kachelpijp onder je overkapping plaatsen.

Bekijk hier de houtkachels voor onder de overkapping

Wil je een houtkachel in de tuin ook gebruiken om eten mee te bakken of grillen? Bekijk dan eens de buitenhaard barbecuces! Dit zijn houtkachels/buitenhaarden die zijn voorzien van een grillplaat boven het stookgedeelte, een pizza-oven of je kunt er een barbecuerooster in hangen.