Hoe maak je zelf een betonnen vuurtafel? Volg de 6 stappen en ga aan de slag!

Maak zelf een betonnen vuurtafel, lees hier hoe je dit kunt doen

Je ziet ze steeds vaker in de tuin staan; betonnen vuurtafels. Maar wat zijn dit precies en hoe kun je dit zelf maken voor een klein budget? Wij leggen je graag meer uit over betonnen vuurtafels en laten je zien hoe je er zelf eentje kunt maken in 6 stappen!

Wat is een betonnen vuurtafel?

Een betonnen vuurtafel is een betonnen tafel met daarin een ingebouwde bio-ethanol- of gasbrander. De betonnen vuurtafel wordt gebruikt in de tuin en geeft warmte af, waardoor je er fijn bij kunt zitten. Op de ingebouwde gasbrander liggen lavastenen en keramische stammetjes. Aan de ingebouwde gasbrander zit een gasslang vast, vaak rond de 1 à 1,20 meter. Deze bevestig je aan een Benegas 5kg gasfles. Is er gekozen voor een ingebouwde bio-ethanol brander? Dan kun je hier geen lavastenen of keramische stammetjes opleggen. Het voordeel van een bio-ethanol brander is dat je niet met een gasslang en gasfles zit. 

De voor- en nadelen van een betonnen vuurtafel

Heb je een betonnen vuurtafel op het oog of wil je er eentje zelf maken? Dan is het goed om de voor- en nadelen te overwegen van een betonnen vuurtafel. We hebben ze voor jou hieronder op een rijtje gezet.

Maak eenvoudig zelf een betonnen vuurtafel in 6 stappen!

Voordelen van een betonnen vuurtafel (en het zelf maken):

 1. Het is ook met een kleiner budget mogelijk om een betonnen vuurtafel zelf te maken;
 2. Het geeft een robuuste uitstraling aan je tuin en veel voldoening wanneer het is gelukt;
 3. Beton past in vele tuininrichtingen, van industrieel tot minimalistisch en zelfs bohemien;
 4. Je kunt hem in allerlei maten en vormen maken.

Nadelen van een betonnen vuurtafel (en het zelf maken):

 1. Vaak heb je geen ruimte in een betonnen vuurtafel om de gasfles op te bergen;
 2. Het kost wat tijd om hem zelf te maken en gaat het niet goed, dan kun je dit niet eenvoudig herstellen.

Waar ga je jouw nieuwe betonnen vuurtafel neerzetten?

Wil je jouw nieuwe betonnen vuurtafel straks binnen of buiten neerzetten? Afhankelijk van deze keuze moet je kiezen voor de juiste inbouwbrander. Wil je de betonnen vuurtafel binnen kunnen gebruiken? Kies dan voor een bio-ethanolbrander. De bio-ethanol branders kun je zonder problemen binnen gebruiken, mits er een goede stroom is van voldoende zuurstof (lees voor gebruik de handleiding). Wil je de betonnen vuurtafel buiten neerzetten? Kies dan voor een gasbrander. Bij het maken van een betonnen gas-vuurtafel moet je rekening houden met de gasslang en de control knoppen. 

Als je hier een keuze tussen hebt kunnen maken, dan is het tijd om te kijken naar de grootte van de inbouwbranders. Hieronder hebben wij de 4 meest populaire branders voor je op een rij gezet. Liever het hele assortiment van bio-ethanol en gasbranders bekijken? Ga dan naar de categorie 'Inbouwbranders'.

Bekijk hier alle inbouwbranders

Aan de slag met het zelf maken van een betonnen vuurtafel

Laten we beginnen! Voor het maken van een betonnen vuurtafel heb je een aantal producten nodig, namelijk:

 • Betonmengsel/betonmortel
 • Gaas of een raster om de vuurtafel te verstevigen (wat je in het beton plaatst)
 • Een emmer om het beton in te mengen
 • Smeermiddel zodat je de betonnen vuurtafel uit de mal krijgt
 • Werkhandschoenen
 • Karton of een grote plastic bak om te gebruiken als mal (je hebt een binnen en een buitenmal nodig)
 • Schuurpapier
 • Een inbouwbrander (maak deze nooit zelf, maar koop een gecertificeerde en geteste inbouwbrander)

Stap 1: Het maken van de mal voor de betonnen vuurtafel

Als eerste beginnen we met het maken van de mal voor de vuurtafel. Dit kun je doen met bijvoorbeeld karton, planken of twee plastic kuipen. Let erop dat je ook nog voldoende ruimte moet hebben voor het plaatsen van de brander, eventuele gasslang en de regelknoppen. Zorg dat je uiteindelijk overal bij kunt met je handen. 

Stap 2: Het maken van de betonmassa

Zorg ervoor dat je werkhandschoenen of andere handschoenen aan hebt tijdens het maken van het beton en het vullen van de mallen. Meng de betonmassa in een emmer en blijf goed roeren zodat je een glad mengsel krijgt.

Stap 3: Het vullen van de mallen voor je betonnen vuurtafel

Smeer de mallen in met smeermiddel, zonnebloemolie of iets anders. Zo wordt het een stukje makkelijker om uiteindelijk de betonnen vuurtafel uit de mallen te halen! Heb je dit gedaan? Dan is het tijd om de grote mal te vullen met beton.

Het vullen van de mal moet gelijkmatig gebeuren. Is de grote mal voldoende gevuld? Plaats dan de kleinere mal voor de inbouwbrander in de vuurtafel. Kies je voor de gasbrander? Houd hierbij dan ook rekening met de gasslang. Om de vuurtafel te verstevigen zou je gaas in het beton kunnen plaatsen. Als extra versiering in de betonnen vuurtafel kun je gekleurde glasscherven erin plaatsen.

Stap 4: Het goed laten drogen van de betonnen vuurtafel

Laat de betonnen vuurtafel een aantal dagen goed drogen, je wilt natuurlijk genieten van het beste resultaat! Zeker wanneer je een stevige betonnen vuurtafel aan het maken bent, heeft dit toch bijna wel een week nodig om goed te drogen.

Stap 5: Het opschuren en verder laten drogen

Is je betonnen vuurtafel inmiddels goed droog? Dan is het tijd om hem uit de mal te halen! Dit moet relatief eenvoudig zijn wanneer je de mallen van tevoren hebt ingesmeerd met een smeermiddel. Je kunt de betonnen vuurtafel daarna nog opschuren met een schuurpapiertje om hem mooi glad te krijgen.

Laat daarna de betonnen vuurtafel nog enige tijd staan zodat hij verder goed kan opdrogen van binnen uit. Je kunt hem daarna iedere dag inwrijven met een vochtige spons zodat hij wat donkerder wordt.

Stap 6: Het genieten bij je nieuwe betonnen vuurtafel kan beginnen!

Plaats de inbouwbrander in je betonnen vuurtafel (en sluit de gasfles hier op aan). Je kunt vanaf nu heerlijk genieten bij het warme vuur! Om het plaatje compleet te maken kun je de gasbrander compleet maken met keramische stammetjes. Daarnaast kun je ook een bijpassende glazen ombouw om de inbouwbrander plaatsen. Zo creëer je in een handomdraai een veilige omgeving.

Inspiratie nodig voor je betonnen vuurtafel?

Happy Cocooning vuurtafels van composiet

Inspiratie nodig voor jouw nieuwe betonnen vuurtafel? Happy Cocooning heeft diverse vuurtafels in haar assortiment die zijn gemaakt van composiet. Qua uiterlijk lijken deze vuurtafels veel op betonnen vuurtafels, maar dan zijn ze verkrijgbaar in diverse kleuren. Daarnaast hebben we natuurlijk nog veel meer vuurtafels in onze collectie!

Bekijk hier alle composieten vuurtafels van Happy Cocooning