Vuurtje stoken in de tuin? Dan zijn dit de beste terrasverwarmers

Zoek je een terrasverwarmer voor lange, zwoele zomeravonden in de tuin? Een waarbij je zelf lekker aan de slag moet om het vuur aan te maken in plaats van het gas open te zetten en een knopje om te draaien? Dan zijn er grofweg 3 mogelijkheden: een vuurkorf, een tuinhaard en een vuurschaal. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, vind je hieronder alles wat je moet weten over het gebruik van deze sfeervolle warmtebronnen.

1. Waarom de vuurschaal een van de beste terrasverwarmers is

Met een vuurschaal kun je alle seizoenen buiten zitten, creëer je gezelligheid en warmte en komt het oer-gevoel naar boven omdat je laag bij de grond een vuurtje moet bouwen. Het is de ultieme warmtebron die samenhorigheid oproept.

De vuurschaal

Een vuurschaal is overigens niet alleen heel sfeervol. Er zijn nog meer voordelen die deze fijne terrasverwarmer met zich meebrengt:

 • Een vuurschaal als bbq gebruiken
  Buitenlucht maakt hongerig. Het komt dan ook goed uit dat je met een vuurschaal MasterChef kunt uithangen of Harm Jan de barbecueman als die naam je beter past. Een van de voordelen van een vuurschaal is namelijk dat je ‘m vaak ook kunt inzetten als barbecue. Hoe? Door er een bijpassend grillrooster of grillring op te plaatsen, waarop je groenten, vlees en vis kunt klaarmaken.
 • Vuurschalen zijn goedkoop
  Nog een fijn voordeel, is dat vuurschalen relatief goedkoop zijn. Zeker als je ze vergelijkt met andere terrasverwarmers voor in de tuin, zoals vuurtafels en tuinhaarden. De vuurschalen bij ons op de website beginnen al bij € 34,95 terwijl vuurtafels vanaf € 499,- worden verkocht en tuinhaarden vanaf € 169,-.
 • Vuurschalen zijn praktisch
  Doordat vuurschalen vaak licht en compact zijn, kun je vuurschalen makkelijk verplaatsen. Ideaal wanneer je meerdere zithoeken en/of loungeplekken in de tuin hebt of de vuurschaal een keer wilt meenemen naar het park of strand. Een ander voordeel van een vuurschaal is dat je er een deksel op kunt doen zodat ‘m volledig kunt afsluiten. Hierdoor bescherm je de binnenzijde tegen weersinvloeden en kun je het vuur makkelijk doven wanneer het bijna uit is.

Bekijk al onze vuurschalen

Houd hier rekening mee wanneer je een vuurschaal gaat aanschaffen

Wel zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden bij het aanschaffen van een vuurschaal.

 • Bij veel wind heb je meer overlast van rook
  Bij veel wind is het niet aan te raden om een vuurschaal te gebruiken. De combinatie van het open vuur en een sterke wind kan namelijk zorgen voor overlast van rook en vonken.
 • Het duurt even voordat je ‘m aan hebt staan
  Bij een terrasverwarmer op gas is het slechts een kwestie van een knop omdraaien en je kunt van het warme vuur genieten. Met een vuurschaal moet je iets meer moeite doen om het vuur aan te krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld hout aanschaffen of bij elkaar sprokkelen en zelf het vuur aansteken en aanhouden. Maar hé, dat is dan ook juist weer de charme toch?

Verschillende type vuurschalen

Vuurschalen zijn in allerlei soorten verkrijgbaar; van ronde en vierkante modellen tot vuurschalen met driepoot of Scandinavisch design. De populairste vuurschalen op onze website zijn van ‘Enjoyfires’. Een jong merk dat hedendaags design combineert met veiligheid en kwaliteit en gebruiksvriendelijke terrasverwarmingsproducten voor de tuin aanbiedt.

Bekijk alle vuurschalen van Enjoyfires

2. Waarom de tuinhaard een van de beste terrasverwarmers is

Met een tuinhaard verleng je als het ware je woonkamer en creëer je echt het binnen-buitengevoel. Je geniet van de warmte en kunt zowel in de zomer als winter genieten van ontspannen en sfeervolle momenten in de tuin. Maar er zijn meer redenen waarom een tuinhaard een goede terrasverwarmer is. 

Voordelen van een tuinhaard

 • Minder rookoverlast en asresten
  Doordat een tuinhaard voorzien is van een kachelpijp, heb je nauwelijks last van rookoverlast. Ook zit er bovenop de kachelpijp vaak nog een regenkapje dat inregenen en vuurvonken voorkomt. Bovendien heb je minder last van asresten op de grond. In sommige haarden, zoals de Enjoyfires terrashaard Raw, is zelfs een aslade ingebouwd om ‘m makkelijk schoon te kunnen maken.
 • Authentieke sfeer
  Een tuinhaard draagt bij aan een romantische uitstraling in de tuin en roept een nostalgisch gevoel op. Bij ons op de website vind je moderne tuinhaarden zonder al te veel poespas, maar met strakke vormen en in neutrale kleuren.

Houd hier rekening mee wanneer je een tuinhaard gaat aanschaffen

 • Je moet zelf het vuur aansteken en aanhouden
  Net als met een vuurschaal moet je ook met een tuinhaard iets meer moeite doen om het vuur aan te krijgen. Voordat je aan de slag kunt moet je eerst dus nog hout aanschaffen of bij elkaar sprokkelen.

Verschillende soorten tuinhaarden

Houd je van een strak en modern design of meer van speels en rond? Tuinhaarden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen. Ook vind je op onze website diverse tuinhaarden met een houtopslag. De populairste tuinhaarden op onze website zijn van ‘Enjoyfires’. 

Bekijk alle tuinhaarden van Enjoyfires


Toch geen houtgestookte terrasverwarmer? Ga voor een gashaard!

Heb je nu toch het gevoel dat een tuinhaard of vuurschaal te veel werk voor je is? Dan biedt een vuurtafel uitkomst! Misschien wat minder charmant dan echt hout, maar wel enorm handig! Knop op en genieten maar.

Bekijk alle vuurtafels van Enjoyfires