Alles wat je moet weten over een elektrische (inbouw) haard!

Elektrische haard inbouw - alles wat je moet weten

Wil je ook op een fijne en veilige manier om van een gezellig vuurtje in huis genieten? Dan valt je keuze waarschijnlijk al snel op een elektrische haard. Elektrische haarden zijn modern, laten een prachtig vlammenspel zien en geven daarnaast ook nog eens warmte af. Reden genoeg dus om voor een elektrische haard te kiezen. Wanneer je onderzoek aan het doen bent naar de vele verschillende elektrische haarden op de markt, zul je ongetwijfeld met een paar vragen komen te zitten. Wij vertellen je hier alles wat je moet weten over deze sfeervolle warmtebronnen!

Waarom kiezen voor een elektrische (inbouw) haard?

Nieuwbouwhuizen worden tegewoordig gebouwd zonder gasaansluiting. Daarnaast kan er in een huis niet altijd worden gekozen voor het plaatsen van een houtkachel en geeft een bio-ethanol haard niet voldoende warmte. De elektrische haard blijft dan nog over als optie wanneer je meer sfeer, warmte en gezelligheid in huis wilt op een veilige en verantwoorde manier.

Elektrische haarden zijn eenvoudig te installeren. Zo zijn er losstaande modellen, maar ook elektrische haarden die je kunt inbouwen in de muur. Een losstaande elektrische haard of een elektrische inbouwhaard kun je prima gebruiken als bijverwarming. Daarnaast lijkt het vlammenspel van elektrische haarden de laatste jaren steeds meer op een echt vlammenspel! Het is niet meer dat neppe verschijnsel van 20 jaar geleden.

Als er vuur in het spel komt kijken kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. Zeker wanneer er kleine kinderen of huisdieren in huis rondlopen zul je altijd een oogje in het zeil moeten houden. Een elektrische haard simuleert het vlammenspel met LED-verlichting en is daardoor veilig te gebruiken. Het zorgt daarnaast ook nog eens voor een betoverend effect!

Wat kost een elektrische haard?

Elektrische haarden zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, modellen en prijsklassen. Afhankelijk van je wensen en de grootte van de elektrische haard, kan het prijskaartje verschillen.

Op onze webshop bieden we verschillende elektrische haarden als instapmodel aan. Deze elektrische inbouwhaarden beginnen vanaf €289. De elektrische inbouwhaarden die wij aanbieden zijn van de merken Livin’flame en Manor House. Deze elektrische inbouwhaarden zijn van top kwaliteit, hebben een realistisch 3D-vlambeeld en hebben zelfs verschillende warmtestanden

Bekijk onze elektrische inbouw haarden

Wat verbruikt een elektrische haard?

Elektrische haarden hebben veelal meerdere warmtestanden met een maximum van 2000 Watt (2kW). Gebruik je de elektrische haard op het volste vermogen? Dan zal dit ongeveer tussen de €0,20 en €0,40 per uur kosten.

Je kunt ook een elektrische haard zonder de verwarming gebruiken, bijvoorbeeld in de zomer. Wanneer je een elektrische haard gebruikt zonder de verwarming, zal hij waarschijnlijk tussen de 10 en 70 Watt verbruiken. Dit kost je maximaal €0,05 per uur.

Hoe werkt een elektrische haard?

Een elektrische haard werkt, zoals de naam al doet vermoeden, op elektriciteit. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker van elektrische haard in het stopcontact te steken. Bij de elektrische haard zit vaak ook nog een afstandsbediening waarmee je de warmtestanden kunt instellen.

Geniet van je huis en de warmte met een elektrische haard

Elektrische haarden hebben verschillende vlamkleuren en ook nog verschillende achtergrondkleuren. Wanneer de elektrische haard aanstaat, zal hij een realistisch 3D-vlammenspel laten zien.

In tegenstelling tot andere verwarmingselementen, zoals een houtkachel of gashaard, hoef je bij het aansluiten van een elektrische haard geen grote aanpassingen aan je huis te doen. Een elektrische haard is dus geschikt voor ieder huis!

Elektrische haard als hoofdverwarming?

Een elektrische haard wordt niet vaak gebruikt als hoofdverwarming, maar als bijverwarming. De warmte die van een elektrische haard afkomt voelt fijn aan, maar biedt niet voldoende warmte om het hele huis of een grotere ruimte te verwarmen.

Bekijk hier al onze elektrische haarden

Welke elektrische haard geeft de meeste warmte? 

Alle elektrische haarden uit onze collectie hebben dezelfde twee warmtestanden: 1000 watt en 2000 watt. We hebben dus geen elektrische haard die warmer is dan een andere elektrische haard. Je kunt op de elektrische haard de temperatuur instellen, waarna de elektrische haard vervolgens zelf schakelt tussen de warmtestanden. Wijkt de temperatuur 1 graden af van de ingestelde temperatuur? Dan zorgt hij ervoor dat de gewenste temperatuur wordt gehaald.

De voor- en nadelen van elektrische haarden

Elektrische inbouwhaarden en sfeerhaarden hebben natuurlijk voor- en nadelen ten opzichte van andere warmtebronnen. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet. 

De voordelen van elektrische haarden

  • Elektrische haarden en inbouwhaarden kunnen veilig worden gebruikt. Je speelt niet met echt vuur, het lijkt alleen zo.
  • Tegenwoordig zijn de vlammen haast niet meer van echte vlammen te onderscheiden, dankzij het realistische 3D-vlambeeld.
  • Elektrische haarden scheiden geen gevaarlijke stoffen uit, zoals bijvoorbeeld een houtkachel.
  • Je hoeft niks aan je huis aan te passen om een elektrische haard op te hangen. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. Perfect voor in nieuwbouwhuizen dus!
  • Je hebt geen onderhoud aan je elektrische haard.
  • Je kunt een elektrische haard prima gebruiken om mee te verwarmen.

De nadelen van elektrische haarden

  • De warmte van een echte houthaard voelt toch anders aan dan dat van een elektrische haard. 
  • Je hebt geen geluid erbij van een knisperend vuurtje.